Gå til sidens hovedinnhold

Man skal ha det fra sine egne

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bø kommune har blitt forskjellsbehandlet, freser opposisjonen i Nordland og Nordlys sin redaktør. Det er fra sine egne man skal ha det.

Først realitetene. Bø kommune mister inntekter ved å sette ned skatten. Men et rigid inntektssystem for kommunene kunne straffet Bø langt utover det man kan forvente, hadde ikke departementet grep inn.

På denne måten blir ordfører Sture Pedersen målt direkte på om han lykkes med sitt nytenkende distriktspolitiske grep eller ikke: Vil økte investeringer, jobber og tilflytting gi inntekter til kommunen som oppveier tapet ved skattekuttet? Og hvordan påvirker det befolkningsutviklingen?

Reaksjonen fra AP og SV er jo som forventet. De snakker om rikinger, selv om de som flytter til Bø har sine verdier investert i bedrifter, i jobber. Og de planlegger å investere mer lokalt.

For redaktør Skjalg Fjellheim har denne saken virkelig fått engasjementet til å bruse. Det er rett og slett provoserende for han at noen i en liten distriktskommune i Nord-Norge prøver noe nytt. Bø har som kjent hatt jevn befolkningsnedgang siden 1960-tallet, noe som ikke er uvanlig for kommuner på den størrelsen. Og når lokaldemokratiet i Bø med overveldende flertall vil forsøke å gjøre noe med det, så skyter Fjellheim på mediestrateger i Oslo.

Det er riktig at ordføreren i Bø har fått en medieoppmerksomhet over hele landet som det knapt finnes sidestykke til. Skjalg Fjellheim er Oslo-journalistens yndling som sannhetsvitne for utviklingen i Nord-Norge. Nå synes han kanskje at Marienlyst har blitt for lite for å romme begge to?

For ingen av journalistene har funnet det bryet verdt å spørre hva Senterpartiet mener om saken. De sitter musestille som et av landets største parti på meningsmålingene i en sak om distriktspolitikk. For skulle det være noe i kritikken om at Bø er forskjellsbehandlet som en liten distriktskommune, så bør det også stilles spørsmål ved ganske mye annet.

Hva med tiltakssonen for Troms og Finnmark eller differensiert arbeidsgiveravgift? Hva med at Senterpartiet ønsker 1 prosentpoeng lavere selskapsskatt i distriktene og ikke i større kommuner og byer? Dersom prinsippet om forskjellsbehandling er så viktig for de nevnte kritikerne, hvor blir det av engasjementet?

Det som plager opposisjonen og Nordlys går til kjernen av saken. Veldig mye godt kan gjøres med differensiering og tiltak for boattraktivitet. Men det hjelper lite med førerkort når man er 16 eller gratis barnehage, uten en givende og godt betalt jobb å gå til i lokalsamfunnet. Vi må ha noe å leve av.

Venstresiden vil møte en 60 år lang nedadgående befolkningstrend med Konrad Adenauers slagord «Keine Eksperimente!». I Høyre liker vi dette slagordet når det går godt. Men i flere små distriktskommuner må vi våge å tenke nytt. Og en stor del av løsningen er da å skape mer i distriktene, ikke skatte mer i distriktene.

Kommentarer til denne saken