Gå til sidens hovedinnhold

Maktsyk regjering

2021 har begynt ganske dårlig, globalt sett. Her hjemme slår avisene til med følgende sjokkoverskrift: "Utreder portforbud".

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Min umiddelbare reaksjon er at dette er noe man hører om fra land som er i fullstendig demokratisk krise, land hvor det sitter steingalne diktatorer ved makten, land der stemmeretten er en formalitet, en plagsom bagatell som ikke påvirker valgresultatet.

Dette er ikke noe som hører hjemme i Norge, og jeg tviler på at nordmenn flest er villige til å godta dette. Men i dag leser vi altså i avisen at portforbudet er ute på høring. Da håper jeg varsellampene lyser i avisredaksjonene rundt om i landet, for dette her lover dårlig.

Har makten gått fullstendig til hodet på regjeringen til Erna Solberg? Hvor stort behov har man egentlig for å detaljstyre livene til folk?Jeg tror disse ordrene fra oven begynner å bli upopulære. Folk flest har jo faktisk ikke corona, og det oppleves urettferdig for folk at de skal tvangsisoleres hjemme i leilighetene sine uten mulighet til å gå ut. Nordmenn flest har stor dugnadsånd, dugnad er noe som står sterkt i Norge og alle liker å bidra.

Men et sted går grensen, og jeg tror grensen går her. Portforbud er ikke noe jeg kan akseptere, og det håper jeg at ingen andre finner seg i heller.

Det ble diktert fra oven i forrige uke at vi skulle ha nasjonalt skjenkeforbud. Dette til tross for at mange steder i landet har liten eller ingen coronasmitte, så skal ingen, noensteder, få lov til å møtes og gå på en pub. Men det er ikke nok for Erna å få bestemme hva du skal gjøre når du går ut, det er ikke nok at hun bestemmer at du slettes ikke skal få leve et syndens liv med flytende føde. Nei, hun forlanger også å bestemme at du ikke skal få lov til å ha mer enn fem samlet privat, altså kan en enslig person maks ha fire familiemedlemmer på middag. Dersom du bor sammen med kona og dere har to barn, så er det ikke plass til flere enn mamma på besøk, far må bli hjemme, og svigermor får i alle fall ikke komme. Broren din kan komme, men nevøene dine må bli hjemme og tanta di får passe de, for hjem til deg skal de ikke!

Samtidig lander det ene flyet fra Polen etter det andre. Høyre-regjeringen liker lavtlønnede grovarbeidere fra Øst-Europa som holder lønnsnivåene nede - da er ikke smittevern så viktig, men de liker ikke at du går på pub eller har familien på besøk - da står smittevern i høysetet. Du skal ikke ha bestemor på besøk, men en rørlegger fra Polen er høyt prioritert.

Jeg synes frikortet Erna Solberg har hos pressen begynner å bli litt vel gammelt nå. I fjor var det mye snakk om at regjeringen ville ha utvidede fullmakter, fullmakter til å gjøre hva de ville, uten plagsomme demokratiske prosesser først. Erna Solberg har selvinnsikt nok til at hun ble litt bekymret for hvordan dette så ut, hun sa nemlig selv til avisene at: "Dette var ikke et forsøk på statskupp", og da var alt greit.

Det er jo fint at hun selv fikk lov til å definere det som utenfor det man kan kalle diktatoriske inngrep, uten at journalistene stilte kritiske spørsmål. Loven åpner for eksempel for å sette internasjonale konvensjoner til side. Da har man faktisk grunn til å bli litt bekymret. Dette minner nemlig litt om noe. Det minner om Nicaragua, Venezuela, Nord-Korea, og så videre. Jeg håper velgerne husker dette når de går til valgurnene for å stemme. Jeg er i alle fall veldig klar for et regjeringsskifte nå.

Kommentarer til denne saken