Gå til sidens hovedinnhold

Lytt til helsemyndighetene, ikke til Nordlys

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en leder med tittel "Lytt til Raymond Johansen" tar Nordlys et oppgjør med helsemyndighetenes vakksinasjonsstrategi.

En avisredaksjon bør være forsiktig med å oppkaste seg til smitteverneksperter. Det Nordlys gjør her er ikke en politisk analyse, men et forsøk på overprøving av FHIs faglige vurderinger. Det er ikke spesielt vellykket.

Videre terper man på at vaksinasjonsstrategien må være fleksibel og dynamisk, som om myndighetenes strategi skulle være stivbeint og rigid. Det er jo ren desinformasjon. Helsemyndighetene på alle nivå har gjentatt gang på gang at prioriteringene vil endres ettersom situasjonen endres. Det har jo allerede skjedd, da det ble besluttet at en del av vaksinene skulle gå til helsepersonell.

Det som synes tvingende logisk for Nordlysredaksjonen er dessverre basert på sviktende kunnskap om vaksinen og vaksineprogrammet. Hvis vi hadde vært i en fase av vaksineringen der formålet og effekten var å skape immunitet mot smitte i store deler av befolkningen, ville det ha gitt mening å prioritere folketette områder med stort smittetrykk.

Men det vil ta flere måneder før vi er i en slik fase, hvis vi noen gang kommer dit. En slik målsetting forutsetter jo at de befolkningsgruppene som står for det meste av smittespredningen er vaksinert, og at at vaksinene virkelig har god effekt på smittespredning, noe vi ikke vet i dag.

I ukene framover vil bare sykehjemsboere og svært gamle bli vaksinert, selv om man begrenser vaksineringen til områder med høyt smittetrykk. Dette er ikke de befolknings- og aldersgruppene som sprer smitten, og dermed vil effekten av en slik prioritering på smittespredningen være minimal. Målsettingen for vaksinering i denne fasen er utelukkende å spare liv og begrense antall innleggelser i sykehus.

Spredningen av smitte i sykehjem har på ingen måte vært begrenset til områder som i utgangspunktet har hatt høyt smittetrykk, og det er ikke grunnlag for å anta at vesentlig flere liv vil bli spart ved å prioritere sykehjem i folketette områder eller områder med mye smitte.

På den annen side kan en slik prioritering med god grunn føre til økte motsetninger mellom by og land. Det er underlig at Nordlys tar til orde for noe slikt.

Kommentarer til denne saken