Pellerin As, som eier og forvalter over 75.000 kvadratmeter næringsareal i Tromsø, varsler en solid opprustning av sin eiendomsmasse i Sørbyen.

I et innlegg hos Nordlys og Nordnorsk Debatt røper Roar Dons og Erik Espejord i Pellerin blant annet planene for reguleringsprosjektet Strandgata 5-7-9, som sammen med Nerstranda og Mack-Øst knytter sørbyen til sjøen.

Tromsø er inne i en fin og optimistisk trend når det gjelder byutvikling. Kommunen virker å ha fått fornyet selvtillit til å si nei til investorer som ønsker å sperre alle siktlinjer til sjø og fjell. Her finner vi mange skrekkeksempler i andre nordnorske kystbyer, feil som Tromsø kan unngå.

I tillegg har Tromsø en håndfull lokale eiendomsutviklere med estetiske ambisjoner, kombinert med et hjerte for byen. Bård Sverdrup og Roar Dons er to som leder an.

Utbyggingen på Vervet er et eksempel på usedvanlig vellykket transformasjon av byen. Et skipsverft er flyttet ut av sentrum og har funnet en ny giv med næringsaktivitet på Skattøra. Den gamle industritomta blir langsomt erstattet av en innbydende ny bydel. Det er vinn-vinn for Tromsø.

Roar Dons og Pellerin kan komme til å gjenta denne suksessen i en annen del av byene om planene realiseres. Det håper vi de gjør. Det er så store ting på gang i sørbyen at det kan endre Tromsø for alltid og skape ny dynamikk.

Dons peker selv på hvordan dette potensialet kan forløses. Gjennom at byutvikling som tar vare på byens historie og binder Kirkeparken og Strandgata sammen, om få år kan bli en naturlig inngang til Universitetets nye museum, og et fremtidig konserthus og kunstmuseum ved sjøen.

Tromsø kan med et slikt kulturkvartal, restauranter og arbeidsplasser ta et stort steg videre innenfor kultur og opplevelser. Det blir inspirasjon for byens innbyggere og for tilreisende.

Det er oppløftende at Pellerin slår fast at Tromsø kommune og andre relevante parter nå samarbeider for å skape en helhet. Det er verdt å merke seg at en så tung aktør i det private næringsliv på denne måten bidrar til at myten om Tromsø som en “nei-kommune” slår sprekker.

Dons har stilt seg i bresjen for positiv arkitektonisk utvikling av et historisk område i sentrum. Det er også bra at det skjer gjennom åpen kommunikasjon som inviterer til bred dialog. Det blir spennende å følge fortsettelsen.