Er du en av 150 000 som hvert år opplever vold, trakassering og overgrep fra en som står deg nær? Er du en av mange som tenker at du kanskje får som fortjent, og som skammer deg og klandrer deg selv for at dette skjer? Og som passer på å aldri nevne for noen at han skjeller deg ut, forteller deg at du er tykk, udelikat og vanskelig å bli glad i? Da er du ikke alene, og det er hjelp å få.

Ingen har rett til å krenke deg og din kropp gjennom fysisk eller psykisk mishandling. Mistenkeliggjøring og gjentagende ydmykende og nedlatende kommentarer i parforholdet er tegn på psykisk mishandling. Av ulike grunner kan du komme til å tro at det er din skyld og at du fortjener hvert et ukvemsord og hvert slag. Men sånn er det ikke. Psykisk og fysisk vold er aldri selvforskyldt. Ingen skal leve med vold.

Dersom du har barn så har du et ekstra ansvar for å si fra. Å være vitne til vold er like skadelig som å være direkte utsatt. Du tror kanskje at barnet ikke får dette med seg? Et barn tar skade av å overhøre det som skjer fra soverommet sitt. Barnet kan føle seg svært utrygg over den generelle atmosfæren som råder i hjemmet og blir ikke skjermet. Barnet tar skade, du må aldri tro noe annet.

25. november er FNs dag for avskaffelse av vold og overgrep mot kvinner. De neste dagene foregår en stor landsomfattende kampanje om at volden mot kvinner må stanses. Kanskje den neste uken er en gylden anledning for deg til å søke hjelp?

Slå opp på dinutvei.no eller ring vold- og overgrepslinjen 116 006 for en uforpliktende samtale. Kanskje blir dette det første lille skrittet du tar for et liv i frihet.