Gå til sidens hovedinnhold

Leken med krig og korona - skal vi føle oss trygge?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er rolig på vakt i Finnmark. Folk holder seg stort sett innomhus med stor respekt for den nasjonale «dugnaden» de er bedt om å delta i. En «dugnad» som innebærer å droppe søndagsmiddagen hos bestemor, eller besøket på sykehjemmet til den du elsker.

På legekontoret har vi avslyst øvelsene på hjerte-lungeredning som vi skulle hatt med våre gode kollegaer i den lokale ambualsetjenesten. Vi følger korona-reglene, og snakker med ensomme sjeler på telefonen mens vi krysser fingrene for at deres nærmeste snart kan få fylle stuene deres igjen.

Mens vi i helsevesenet gjør det vi kan for å holde viruset unna innbyggerne våre, leker andre krig. Hele 3000 utenlandske soldater nærmer seg Nord-Norge for å leke krig, mens jeg forteller en pårørende at han dessverre ikke kan få komme inn på vårt sykehjem for å besøke et kjært familiemedlem.

Den siste uka har 1600 soldater fra England, Nederland og USA kommet til Bardufoss. 45 av dem har testet positivt på covid-19. De rakk akkurat å lande før regjeringens lovforslag om muligheten til å kunne innføre portforbud i 21 dager ble lagt frem på fredag.

Er dette en dårlig spøk?

Hærens talsperson forventer at smitten vil øke i neste uke når flere utenlandske soldater ankommer nord for å delta på den militære leken. Det er nesten så en ikke tror forsvarsminister Frank Bakke-Jensen når han sier han ikke er bekymret for smitten blant soldatene i indre Troms. Han forteller til NRK at «Forsvarets viktigste oppgave i en pandemi er å stå operativt og gjennomføre sine oppgaver».

Et operativt forsvar i isolasjon med korona?

Det er heller ikke det spor beroligende at vår forsvarsminister peker på hvor gode Forsvaret er på smittevern i denne settingen.

Gode?

Skal vi føle oss trygge når vi blir fortalt at vår sikkerhet avhenger av 3000 fremmedsoldater, de fleste av dem fra det landet i verden med størst smitte, og hvor det for en uke siden ble forsøkt gjennomført et fascistisk statskupp?

Det blir sagt at soldatenes sykdom ikke vil belaste Bardus kommunale helsetjenester. De som mener det har kanskje glemt at kommuneoverlegen har ansvaret for smittesporing og testing? Eller at amerikanerne ikke akkurat har med seg intensivplasser. Blir det nødvendig skal soldatene til UNN.

Har vi så mange intensivplasser i Nord-Norge at vi skal leke denne leken?

Nei.

Men hvorfor må de komme? Forsvaret mener den økte spenningen mellom NATO og Russland gjør øvelsen livsnødvendig. Våre allierte må øve under norske forhold.

Vi er gode på hjemmekontor om dagen. Kanskje de amerikanske soldatene kunne øvd seg i Alaska?

Kommentarer til denne saken