På radioen fikk vi høre et intervju med en enslig forsørger på handlerunde i en Rema 1000 butikk. Gråtkvalt sorterte hun i de billigste matvarene hun kunne finne. På butikkveggene lyser det store plakater om hvor billig varene inne i butikken er. Burde man kunne tatt ned villedende reklame?

Butikksjefen ble bedt om en kommentar. Den var kort, men med en dyp bekymring for at marginene til butikk kjedene nå var på tur nedover. Det kan ikke fortsette. Der var det lite trøst å få.

I Tromsø er det fiskerimesse. Lakseoppdretterne er samlet til felles møte. Det koster tre til fire tusen kroner for en natt å være hotellgjest i Tromsø. Sånt vekker slettes ingen bekymring. Maten var dessuten god nok og en overklasse verdig.

De var samlet i nordlysbyen for å stanse regjeringens forslag om grunnrenteskatt. Den ødelegger for forutsigbarheten og for eksport og avkastning. Nå må regjeringen ta til vett. Det er tross alt oppdretterne som vet hvor skoen trykker.

NRK er som vanlig til stede, når de blir innkalt selvsagt. I en lang sending fikk vi nok en gang høre om det tragiske jordskjelvet kalt grunnrenteskatt. Den har riktignok ennå ikke rammet dem, men som må vite kommer, når dem på andre siden av kloden får greie på hva regjeringen her hjemme egentlig holder på med.

NRK greide ikke å få frem det lille spørsmålet til oppdretterne om hva deres bidrag skulle være til damen i Rema-butikken. Hun klarer ikke å betale mat- og strømpriser, og hun oppfatter seg selv som fattig. Hva kan hun vente seg i fremtiden mon tro?

Møtene på konferansehotellene er ikke hennes arena. Der står hun utenfor. Det er vinter og strømmen er dyr. Det er som Per Aabel leser piken med svovelstikkene. Jeg synes ærlig talt at oppdretternes jamring om forutsigbarhet mildt sagt ikke lenger er et TV-program i NRK verdig.