Fotball er lidenskap. Følelser. Fotball er spennende, uforutsigbar som mye annen sport. Du kan aldri med hånda på fotballhjertet si på forhånd hvem som vinner. Ja, for de mest ihuga fotballfrelste er fotball selve livet, du ånder og lever for klubben din. Og det er greit med rivalisering mellom naboklubber, som Tromsø IL og Bodø/Glimt. Men det må aldri bli slik, så alvorlig at noen tyr til ukvemsord og på kanten til mobbing fordi tromsøværingen Runar Espejord skifter fra rød-hvitt til helgult, eller rettere sagt fra en nederlandsk klubb til Norges beste lag for andre år på rad, Bodø/Glimt, når klubben vil ha han.

Spissen Runar må få lov å tenke på sin egen utvikling, sin egen framtid framfor følelser og press fra hjembyen Tromsø. Fotball er jobben hans. Det blir primitivt navlebeskuende å tenke og tro at Runar Espejord skal ofre sitt eget fotballiv, som også er hans jobb for å tilfredsstille Bodø-hatet (ikke pent ord) i hjembyen. Det er ikke til å undres og helt forståelig at han vil spille på et lag som Glimt, som skapte overskrifter ute i Europa sist høst. Hvor ellers i arbeidslivet stiller man slike krav til lojalitet til sin første arbeidsgiver som i Runars tilfelle? La Runar være i fred er min oppfordring.

Fordi jeg elsker fotball og har vært på kamper i England og Spania, og ser både på engelsk, tysk og spansk fotball på TV, og ser hva andre norske fotballspillere får til ute i Europa, håper jeg Runar Espejord får en opptur i Glimt til å nå et enda høyere nivå. Jeg lar meg fascinere av store idrettsprestasjoner av nordmenn og får stadig ståpels av å se Erling Braut Haaland bøtte inn mål i Tyskland. Vis meg den norske fotballspilleren som ikke drømmer om å bli bare halvparten så god. Høyst sannsynlig er mektige Real Madrid målmaskinens neste klubb.

Vil Runar Espejord ut i verden etter to-tre år, og er god nok, er Bodø/Glimt et flott utstillingsvindu. Ja, Norges beste. Så lykke til Runar. Håper du får en boost i Glimt. Skal egenhendig ta turen fra Tromsø til Bodø for å se det gule fenomenet en 40 minutters flytur lenger sør, snart en mannsalder etter at Norges Fotballforbund tok til vett og slapp Mjølner inn i allnorsk fotball. Vi heiet på laget fra Narvik selv om vi var tromsværinger. Forrige sesong lagde Glimt fra arktiske nord en liten furore ute i Europa. En stor prestasjon som varmet et Tromsøhjerte. Misunnelse gjør bare vondt for den som har det. Kapping om å være best internt i Nord-Norge er fint det, men det må ikke føre til primitiv avensyke.

Årets sesong kan ellers bli en meget spennende affære av flere årsaker, som må få styrene i flere klubber til å tenke seg om. Etter min mening var det det beste som kunne skje for norsk fotball at trener Kjetil Knutsen blir i Bodø/Glimt. Hadde han dratt til Trondheim hadde alt igjen handlet om RBK, og vi hadde kanskje vært tilbake der det liksom bare var et godt fotballag i Norge og all oppmerksomhet handlet om RBK.

Flere lag, også TIL, Vålerenga og Viking må hver for seg nå stikke hodene sammen for å finne ut hvordan de kan løfte nivået slik Glimt har gjort. Ikke stå på stedet hvil og komme til kort ute i Europa, slik vi har sett etter at Rosenborgs storhetstid var over. Glimt har tydeligvis truffet planken, for ikke å si mål på flere områder; dyktig trener, tydelig spillemønster, hurtig underholdende og framoverrettet fotball, gitt spillerne trua på seg selv, samhold, god kultur, godt miljø og et støttende publikum som den 12. mann. At Kjetil Rekdal (født samme år som navnebror Kjetil Knutsen i Bodø, i 1968) ble trener i Rosenborg er det andre spennende som skjedde på tampen av fjorårssesongen. Jeg tror han er en dyktig fyr. Han har et stort press på seg for å innfri, prestere, gi Glimt og Molde konkurranse, være med å løfte RBK og norsk fotball totalt sett ett hakk opp, som Glimt har gjort på en bemerkelsesverdig måte.

Toget går nå. Nå må de andre klubbene for alvor tenke kreativt, oppvise noe nytt og få publikum tilbake til tribunene. Ellers vil vi få det som i England med et knippe topplag, mens de andre havner i gråsonen og sumpa nederst. Å nei, jeg glemmer ikke at TIL har tatt sølv i toppserien og to ganger vunnet cupen, blitt norgesmestere. Det var tider det. Vil det skje i igjen? Aner en arroganse hos enkelte fotballedere, som du ikke ser i annen norsk idrett som har endt med seier, gull og verdensrekorder de siste årene, idretter hvor vi ikke har hevdet oss tidligere. Sommeridretter som friidrett, sandvolleyball, tennis og golf. I hopp og ski er vi jo godt vant.

Når det gjelder fotball er min spådom at herr Knutsen i Glimt klarer å skape og utvikle de nye spillerne til igjen å kjempe i topp 3 i 2022-sesongen. Hvem trodde for to år siden at Botheim skulle sette norsk overgangsrekord. Dette hadde han ikke gjort hvis han hadde stivnet i Stabæk eller Rosenborg. Så hei på Runar Espejord og friheten og lysten til å satse på det han sjøl tror på skal gjøre han til en bedre fotballspiller på et bedre Bodø-lag, tromsøværing som han er på sin hals.

Isolert sett er Tromsø IL den største ambassadøren for byen, som nevnes og vises på TV hver helg i fotballsesongen, akkurat som Bodø/Glimt. Men jeg tror TIL nå må gå i seg selv å finne på noe nytt på veien videre. Det er edelt å støtte og utvikle spillere fra eget fylke og landsdel, men du kan ikke bare gjøre det. Den tiden er forbi. Ikke på høyeste nivå i England i hvert fall. Det er fint at byen Bodø har hatt flere gode spillere fra familien Berg på rekke og rad, nå sist Patrick som gikk til FC Lens i Frankrike. Se han ville videre, som Runar fra Tromsø. Så til syvende og sist, hvorfor elsker vi engelsk fotball og er fans av engelske klubber. Det er ikke fordi de har lokale gutter på laget, men fordi de har spillere som spiller god fotball, spillere fra hele verden som bytter klubber og underholder oss. Fotball handler om kjent om en ting, vinne.

(Innlegget ble først publisert på Antonsens Facebook-vegg, og gjengis her med hans tillatelse.)