Gå til sidens hovedinnhold

La fylkeskommunen hvile i fred

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kan vi begrave fylkeskommunen? Er det nok med to forvaltningsnivåer i et lite land som Norge?

Vel, helt i nord i landet er fylkeskommunen blitt en parodi. Politikerne synes mest opptatt av seg selv, og egne posisjoner og verv. I lengsel etter Stortingsvalget høsten 2021 som antakelig skal bringe noen av dem til nye høyder?

Men faktum er at de er en stor arbeidsgiver. De forvalter våre skattepenger. Og de er rollemodeller i kraft av sine tillitsverv.

Vi er mange som er lite imponert. Som ser et fylkeskommunalt byråkrati som eser ut. Og som opplever et hav av avstand mellom egen arbeidssituasjon, og de saker som øverste tillitsvalgte fronter.

Derfor mener jeg det er tid for begravelse av fylkeskommunen. La det forvaltningsnivået hvile i fred. Vi klarer oss godt uten. La oss heller samarbeide lokalt, regionalt og nasjonalt. Nordisk og internasjonalt. Det er mulig uten fylkeskommunen.

Teknologi og digitale løsninger inviterer til mye smartere og effektiv samhandling. Det er også kostnadseffektivt å bli kvitt et forvaltningsnivå.

Videregående skoler er styrt av fylket. Disse kan med fordel få regionale styrer med representasjon fra næringsliv, og statlig finansiering. Fjernstyring av en direktør langtvekkistan er gammeldags, og komisk.

Ja, det er på tide å bruke våre skattepenger mer effektivt. Nedleggelse av fylkeskommunen er en god start.

Kommentarer til denne saken