På selveste Dagsrevyen fredag den 4. juni, ble Ida Ekblad utnevnt/utropt til «en av Norges største kunstnere, ikke bare en gang, men to. Først av Dagsrevyens programleder Espen Aas, deretter av direktøren for Kunstnernes Hus, Anne Hilde Neset, der Ekblad for tiden holder utstilling.

Da lurer jeg blant annet på følgende:

  • Av hvem og når ble det bestemt at Ida Ekblad «er en av Norges største kunstnere?»
  • Var det kanskje redaksjonsmøte Dagsrevyen, som hadde holdt en aldri så liten avstemning over temaet, like før sending?
  • Var det programlederen selv, Espen Aas, som hadde besluttet dette, eller hermet han bare etter direktøren i Kunstnernes Hus, som sa de samme bevingete ord i selve reportasjen?
  • Var det NRK sin kulturmedarbeider Agnes Moxnes som stod for kåringen, eller var det siger og skriver kringkastingssjefen himself?

Her regner jeg dog Dagsrevyens redaksjon så profesjonell, at jeg velger å tro at de ikke har henvendt seg til sportsredaksjonen i sakens anledning.

Å bli kåret/utnevnt til «en av Norges største kunstnere» er, slik jeg ser det, ingen liten, enn si ubetydelig begivenhet. En slik tittel er selvfølgelig en viktig døråpner inn mot de største og viktigste galleriene, i Norge som i verden forøvrig, og en slik utnevnelse har også den effekten, at kunstnerens konto plutselig øker med store summer.

Også lurer jeg på:

  • Hva er Dagsrevyens begrunnelse for denne utnevnelsen, og hvilke kriterier har Dagsrevyen lagt til grunn for sin utnevnelse?
  • Hvis NRK gjorde en research i sakens anledning, hvem var det da de henvendte seg til?
  • Hvis det mot formodning ikke er Dagsrevyen som står for kåringen, hvem er det da? Finnes det en egen komité i landet, som har dette som sin oppgave, eller er det rett og slett kulturministeren selv som koker sammen en liste over landets fremste kunstnere, en sein lørdagskveld med noe godt i glasset?
  • Eller finnes det kanskje både et formelt og uformelt nettverk av såkalte «kunstkjennere» som bestemmer og får kunngjort for «all verden», at NN er størst? Hvis ja: Hva heter disse ansiktsløse menneskene, og finnes det noen formelle kriterier for å bli med i «the inner circle»?

På et nettsted som promoterer og fremsnakker kunst, var det Håkon Bleken som ble utropt som «en av Norges største kunstnere».

Dette forvirrer selvsagt en «enkel sjel fra landet», da jeg av denne grunn ikke får noe entydig og avklarende svar på hvem som er Norges største kunstner. Og måtte Gud forby, kanskje lurer selveste Odd Nerdrum i kulissene, for han har jo blitt utropt til verdens største kunstner, dog av noen av hans elever, men allikevel: Hva skal en stakkar tro?

Dernest lurer jeg på:

Hvis en slik kåring kun baseres på en hvilken som helst enkeltpersons subjektive mening, da bør vel formuleringa heller være at «Det er min/vår høyst subjektive vurdering og formening at NN er en av Norges største kunstnere.»

Hvis så er tilfelle, ser jeg virkelig fram til å bli invitert til Dagsrevyen for å fortelle det norske folk om hvem jeg mener er «en av Norges største kunstnere.» Jeg lover til og med å komme med en begrunnelse.