Gå til sidens hovedinnhold

Kunne vi ikke stole på deg likevel, fylkesrådsleder?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På siste fylkesting leverte Nordkalottfolkets en interpellasjon om grenseungdommen i Kvænangen og Loppa. Saken handler om å videreføre ordningen om at elever fra Kvænangen kan søke videregående skole i Alta, mens Loppa-elever kan søke seg til Nordreisa, slik de har kunne gjort i mange tiår. Fylkesrådslederen gikk langt i å love å ordne opp, intensjonen var tydelig at saken skulle løses. Fredag fikk elevene likevel den tunge beskjeden om at de ikke får plassen de ønsket. De tvinges til å gå skole i egen krets, i motsetning til sine foreldre og eldre venner som har stått fritt til å velge skoleplass i det som før fylkessammenslåingen var nabofylket.

Nordkalottfolkets interpellasjon inneholdt et forslag til vedtak. Etter fylkesrådets forklaring om at de var på saken, og lovnad om at saken skulle løses for årets elever, valgte vi å trekke forslaget som var en del av interpellasjonen. Dette på grunn av klare signaler om at det skulle ordne seg for årets elever, mens man har tid til en skikkelig gjennomgang og endring av regelverket før neste års skoleplasser skal deles ut.

Ingen av oss er spesielt dreven i fylkespolitikk. Denne gangen valgte vi å stole på de soleklare forsikringene fra posisjonen ved fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap). Rett og slett fordi vi ikke var ute etter å «ta» noen, og vi visste dette lett kunne oppfattes som at Nordkalottfolket nok en gang ønsket å instruere fylkesrådet. Vår representant på fylkestinget fikk også melding fra en sentral fylkespolitiker i Ap om at vi ikke hadde noe å frykte. Hun garanterte at hun skulle følge opp denne saken og at ting ville ordne seg for årets elever.

Det vi derimot ikke oppdaget, før etter at forslaget om å videreføre den tidligere forskriften var trukket, var advarselen fra opposisjonen. Under behandlingen fikk representanten en SMS om at vi ikke måtte trekke forslaget, men dessverre så ble ikke denne meldingen oppdaget før etter at saken var ferdigbehandlet. Avsenderen, en opposisjonspolitiker, har tydelig mer erfaring om hvordan lovnader følges opp av posisjonspartiene, så i ettertid kan vi vel bare si at man lærer så lenge man lever. Vi valgte å stole på fylkesrådslederen, men har nå skjønt at det var en gedigen tabbe.

Nå føler vi oss lurt av Mo og AP.Vi stolte på at de faktisk mente det de sa, at de ville løse dette. Etter det Nordkalottfolket erfarer er det i år snakk om fire-fem elever fra Kvænangen som har Alta videregående skole som sitt førstevalg. De er tidligere i vinter, både før og etter søknadsfristen, blitt lovet at det ordner seg dersom karakterene er gode nok sammenlignet med andre søkere. Bostedsadressa alene skal ikke utelukke dem fra skoleplass i Alta. Også ungdommene selv stolte på lovnadene, og la opp ønskelisten etter dette. Nå tvinges de i stedet inn på valg lengre ned på lista. Gjerne helt andre utdanningsveier enn de har sett for seg og som de i utgangspunktet er kvalifisert for.

Elever og foreldre ble atter en gang lovet en rask avklaring denne uka, da fylkesråden skulle ha et oppklarende møte med administrasjonen. I stedet for svaret de ble forespeilet fikk de en e-post like før kl 16 sist fredag, med avslag. I tillegg hører vi om skremmende behandling av sakene, hvor opptakskontoret har vært inne og endret prioriteringene både på skole og fag, uten å ta kontakt med ungdommene eller foreldre. Det er jo helt vilt – er slikt virkelig lovlig?

Vi ble enige om at det var lurt å løse denne saken uten å instruere fylkesrådet. Det viktigste var å gi rådet mulighet til å ordne opp for disse ungdommene som vi vil tro er ofre for en forglemmelse da de nye reglene ble vedtatt av fylkestinget tidligere i perioden. Og det så fort som mulig. Dette er en skandale, både med de lovnadene som er gjort, og den behandlingen som foreldre og ungdom har fått. Både vi og ungdommene føler oss lurt, og vi lurer på hva det er med dette flertallet på fylket? Er det slik at de faktisk ønsker å rive ned absolutt alt av tillit? I den grad det ennå finnes noen som helst muligheter, så oppfordrer vi fylkesrådet å ordne opp umiddelbart. Dette blir bare pinlig.

Kommentarer til denne saken