Tenk deg en reise til en by, langs kysten, til en fjelldal eller i en fjord, der alle minner etter våre forgjengere var borte. Hvor du ikke kan overnatte i et historisk hotell, kjøpe ferske reker i et landhandleri eller kjenne tjærelukta fra en stavkirke. Kulturminnene våre vil forsvinne fortere enn vi aner, dersom ingen ser verdien og nytten i å ta vare på mangfoldet av historie og spor fra dem som var her før oss.

Heldigvis finnes det mange engasjerte eiere som setter i stand flotte kulturminner og kulturmiljøer og åpner dem for at flere skal kunne oppleve dem. Det ser vi av søknadsbunken til Kulturminnefondet, som øker for hvert år. Kulturminner over hele landet forvandles til overnattingsplasser, serveringssteder, kulturlokaler, restaurerte turstier, flytende båter og malende møller. Steder som vi kan se, besøke og utforske. Flere av disse er kulturminner som tidligere har hatt et annet bruksformål, og som gjenbrukes på oppfinnsomme måter.

En undersøkelse som Norstat har gjennomført for Riksantikvaren viser at kulturminner er en ferievinner: Når vi prioriterer kulturminneopplevelser, som historiske steder, attraksjoner eller bygninger, så er vi mer fornøyde med sommerferien, viste tallene etter sommerferien 2020. Riksantikvarens tjeneste “Kulturminnesøk” kan brukes til å finne frem til kulturminner der du bor eller reiser. I oversikten finnes over 220.000 kulturmiljø, kulturminner og landskap i Norge. Noen av disse vil presenteres i Kulturminnefondets sosiale medier i sommer, hvor vi viser frem steder som kan gjøre Norgesferien 2021 ekstra minnerik.

Skal du feriere i Troms og Finnmark kan du kjøre den nasjonale turistveien fra Varangerbotn til Hamningberg, eller oppleve Vadsø og omegn fra sykkelsetet! Tråkker du deg de 15 kilometerne fra Vadsø til Ekkerøy kan du se fuglefjell og ha strandliv, og avslutte dagen med fiskesuppe på Ekkerøya kai. Reiser du lenger sør kan du se klassisistisk arkitektur fra slutten av 1800-tallet Muségata 2 i Tromsø, det tidligere museet som nå huser Tromsø kunstforening.

Skal du feriere i Nordland kan du overnatte ved Litløy fyr, besøke Støtt gamle handelssted eller oppleve kulturmiljøet rundt Torghatten.

Riksantikvaren og Kulturminnefondet ønsker at flere skal kunne oppleve vår felles kulturarv gjennom synlige og håndfaste spor etter generasjoner mennesker som har bodd her før oss. Vi håper du blir med oss på reisen.

Riktig god sommer!