Situasjonen rundt stjernespilleren August Mikkelsen viser uføret i Tromsø IL i konsentrert form.

TIL er tvunget til å selge sin beste spiller. Det kommer til å gjøre et annet lag i Eliteserien bedre, og TIL dårligere. Det er selvmål foran en høstsesong hvor TIL nok en gang må kjempe for å overleve i øverste divisjon.

En salgssum på 8 til 10 millioner kroner er realistisk. En liten sum for en spiller med stort potensial. Om to år kan han selges til utlandet for 40 millioner, men det blir fra en annen norsk klubb enn TIL.

Marcus Holmgren Pedersen er et annet ferskt eksempel for et talent som gikk for småpenger fra TIL, og etter kort tid videre fra Molde til Nederland med stor fortjeneste. Det samme vil skje med Mikkelsen.

For TIL er økonomien så skakkjørt at valget i realiteten står mellom salg eller konkurs. Mikkelsen vil helst bli. Men må selges for å skaffe penger til daglig drift og lønn til ansatte.

Denne karusellen har TIL nå vært i lenge. Svikt i publikumsoppslutning og begredelige sportslige resultater går hånd i hånd. Å selge sitt største aktivum på banen, vil ikke få flere til å oppsøke Alfheim.

Årsakene til at TIL er i konstant krise er sammensatt. Men når det kun går penger ut av konto, mens inntektene uteblir, er det lite å si på at investorer skygger unna produktet. De som leder TIL i dag, sliter med dårlige valg som er gjort de siste ti årene.

Nok en gang ser det ut til at Trond Mohn og hans venn og partner i Tromsø, Kjell Kolbeinsen, sitter med nøkkelen. Mohn har avsluttet sin direkte sponsing av klubber, både Brann og Tromsø, der forretningsmannen er æresmedlem. Mohn eier fremdeles idrettsbygget Alfheim Arena.

Spørsmålet er om Mohn og Kolbeinsen nok en gang kan gjøre grep som gir TIL større handlefrihet i en vanskelig økonomisk situasjon, og samtidig samler investorer i Tromsø. I så fall haster det, for å forhindre et salg av klubbens beste spiller.

Det kan bli avgjørende i et overgangsvindu foran høstens nedrykkstrid. Et nedrykk nå, med de store pengene som utløses av TV-avtalen med TV2 fra 2023, vil være fatalt. Da lar Tromsø en av sine sterkeste merkevarer gå nedenom og hjem.

Trond Mohn og Kjell Kolbeinsen har vært Tromsøs velgjørere i mange år, byen har grunn til å være takknemlige for innsatsen de har gjort for TIL.

Nok en gang må vi stole på at de har vilje til å gi TIL en varig løsning som kan få klubben ut av konstante økonomiske vanskeligheter, og oppover på tabellen.

De to har sørget for at det medisinske miljøet i Tromsø har fått tilført store ressurser og holder et internasjonalt toppnivå. La oss håpe at TIL også kan ha håp om å komme dit.

Den viktigste jobben Mohn og Kolbeinsen kan bidra til, er løsninger som legger til rette for at lokale investorer involverer seg i klubben. En investering i TIL er neppe noe man blir rik på, men det er forhåpentligvis et ansvar flere med kapital kjenner på, med ønske om å bevare en viktig identitetsmarkør.