Den finske TV-serien Kald krig i nord ble avsluttet på NRK1 i går, og handlet om tyskernes nederlag på nordfronten.

Den 24. november 1944 kom sovjetiske soldater over grensen i Sør-Varanger og ble i Finnmark sommeren og høsten 1945. Alf Glad var konstituert norsk politimester i Kirkenes i denne tida, og skrev dagbok.

Kirkenes lå i ruiner etter 328 russiske bombeangrep, men det hindret ikke russerne i å invitere til et festmåltid som best kan sammenlignes med Babettes gjestebud, som i Karen Blixens novelle var en storhending i Berlevåg på 1860-tallet.

Her er et utdrag fra politimester Glads dagbok:

"I juli kom kronprins Olav med fly til Kirkenes på inspeksjon, og den russiske øverstkommanderende på nordfronten, general Scherbakof, hadde anordnet en fantastisk fin lunsj for kronprinsen i den russiske marinekommandoen i Kirkenes. Jeg ble invitert og deltok. Alt av mat og drikke samt oppvartningspiker kom fra Moskva dagen før.

Anretningen var ved et kjempebord, sirkelrundt med plassering rundt, og med alt tenkelig av lekkerier på bordet. Det var koldtbord, men varme retter ble båret rundt etterhvert. Man startet med vodka i respektable glass, senere russisk rødvin og grusisk portvin og champagne. Jeg husker ikke de enkelte retter, men jeg glemmer aldri de store åpnede bokser med kaviar – rød og sort – antakelig kokt og ukokt, og oster i fleng. Til kaffen fransk cognac.

Jeg ble ført til bords av en russisk oberst. På min venstre side hadde han Just von der Lippe som tolk. Jeg måtte moderere konsumet av alkohol etter det min stilling krevde, og von der Lippe oversatte da russerens beklagelse: ”Når våre gjester ikke nyter av det vi serverer, anser vi det som en mislykket fest”. Jeg ba tolken oversette at vi satte pris på selv å bestemme vårt konsum, særlig gjelder det politiet. Til dette repliserte russeren: ”Vi har såpass mange soldater i dette distriktet at vi er i stand til å kamuflere politimesterens hjemreise.”

General Scherbakof utbrakte diverse skåler og holdt en tale for kronprins Olav, som holdt en svartale som ble oversatt til russisk.

Jeg var forutseende og hadde bestilt politibil og sjåfør og kom derfor skadesløs hjem. Etterpå var det fint med en tur i fjellet og en svømmetur i et av vannene.

Så gikk dagene mot slutten av min tjeneste for andre gang i Nord-Norge under krigen. Der tilbrakte jeg 17. mai både i 1940 og i 1945."