Gå til sidens hovedinnhold

Klimaengasjement hos eldre, en støtteverdige aksjon

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Meningsmålinger viser at eldre er mindre engasjert i klima enn yngre. Det kan så være. Ser vi på hva partiene står for støttes denne påstanden siden det er «de gamles» partier som utmerker seg med å mangle interesse for klimaspørsmål. FrP er verst, Høyre og Senterpartiet som gode toere og treere. KrF er absolutt de gamles parti i hvert fall i ånden, er med på noen av tiltakene, men ikke alle. Rødt, SV og Venstre vinner konkurransen, partier som i større grad har oppslutning hos yngre velgere. Arbeiderpartiet får også godkjent selv om de neppe kan kalles partiet for de unge. AUF presser dem antakelig.

Oversikten har jeg fra pamfletten som deles ut av Besteforeldrenes klimaaksjon. Besteforeldre som bekymrer seg over barnebarnas framtid. Jeg vet ikke hva medlemmer og støttespillere til Besteforeldrenes klimaaksjon stemmer, men jeg tipper det er på venstresiden. Naturlig nok siden grunnlaget for å bekymre seg over andres fremtid er å ha solidaritet som grunnsyn. Høyresidens egoisme taler ikke for bekymring for andres ve og vel, men for sin egen.

Vi så paralleller da SOS-barnebyer opprettet Besteforeldregeriljaen for 8 år siden. Magne Raundalen, Eli Rygg, Victor Norman og jeg, ansiktene utad, reiste rundt og inviterte lokalpolitikere til å svare på spørsmål om partienes oppvekstpolitikk. Vi fikk svevende svar, stort sett begrenset til at alle var tilhengere av full barnehagedekning. Klimaspørsmål er i høyeste grad oppvekstpolitikk. Et ødelagt klima ødelegger barnas fremtid, ødelegger deres oppvekst.

De klimavennlige partiene vil stanse oljeleting på sokkelen, øke CO₂ avgifter, bygge jernbane i stedet for motorvei, klimarette oljefondets investeringer og øke klimastøtte til fattige land. De klimaavventende partiene, eller skal vi heller si de gamle, vil vente med å ta klimagrep til deres tid er over.

Besteforeldre kan ha sine sider men det er verdt å støtte Besteforeldrenes klimaaksjon. Bekymringen for barns oppvekst og livskvalitet når de vokser til er ingen ubegrunnet følelse. Det er mer fornuft i å miste nattesøvnen på grunn av klimatruslene mot våre barnebarn enn den Listhaugske nattevåk på grunn av utsiktene for en rødgrønn regjering.

Kommentarer til denne saken