Kjendiser selger, de er flinke og vi ser dem overalt. I statskanalen dukker de opp med sine synspunkt og livsfortellinger. Men finnes det bare kjendiser i Oslo og må det være kjendiser i alt vi skal se og høre på?

Kjendiser er ofte reflekterte og gode mennesker. Feiende flotte blir de «trekkplaster» for alt mulig. Skinnende på plakater for TV- og radioprogram, podkast, i aviser og magasiner. Interessen øker. Seer- og lyttertall, opplag og salget går til himmels. Er man kjendis, så er man kjendis. Åpent forteller de om livskriser, skilsmisser, tap, bragder, suksess og fiasko. Livet til en kjendis ligner på livet generelt. Livsarkivet byr på så mangt, og det er viktig å snakke om ting.

Ny sending annonseres. En rask sveip gjennom i hjernen og vi undrer: men var ikke hun med forrige helg også? Hjernen blar i hukommelsesarkivet. Kjendisene «går igjen» - bokstavelig talt. De flytter seg fra en stol til den neste, fra en sofa til en annen, og fra en kanal til en ny. Kjendiser, programledere, influensere og komikere byr på seg selv, de dukker opp overalt - også i hverandres program. De flyter rundt i radio, TV og podkaster. For de fleste er det kort avstand fra der de bor til for eksempel studio i Lindmo, Nytt på Nytt og Kåss til kvelds. Stol-leken gjentar seg helg etter helg. Å være i en slik sirkel innebærer et eget felleskap, de møtes i døra, sier hei og «takk for sist».

Men hvor lang er det mulig å gjøre avstanden mellom Kjøllefjord, Porsanger, Svalbard, Søgne og Nesna og kjendisene i statskanalen? Plusser man på et perspektiv til (et nordnorsk perspektiv, som jeg kjenner best) blir det enda mindre interessant når historiene bare kretser rundt Osloregionen. Det blir gullfisk i øya når det kommer for en dag at programleder og gjester er venner.

Lunta er temmelig lang overfor den eneste kanalen jeg har, men mye omtalte innslag på NRK Sporten tok hele kakebordet. For å få schwung på sendinga, hadde de invitert de turglade influencer-tvillingene Vita og Wanda Mashadi, for å kommentere klær og stil på sportstøy. Kompetanse, kjendiseri eller ikke. Hva som skjedde i redaksjonsmøtet der de planla sendinga, vet bare de som var der. En ide fra løse lufta var det i alle fall ikke, for slikt driver de ikke med i kringkastingen. Søstrene takket ja og redaksjonen slo stiften av glede.

Okei okei, frustrasjon kan være produktivt, det er bare å slå av TV`n. Men kjendiser «drar» opp interessen og jeg gjentar, det er ingenting i veien med noen av dem. «Kjendisgrepet» er kjent, men må kombineres med relevans og hvor interessant det er å ha akkurat den eller de personene med.

Den indre sirkelen – Oslosirkelen – må utvides. Løsninga er rett og slett å flytte passer-spissen fra Majorstua i Oslo til omtrent Steinkjer (omtrent midt i Norge), slå en ring rundt Svalbard, Jan Mayen og Bjørnøya og innlemme hele Norge i en stor sirkel. La distriktskontorene i for eksempel Vestland og Nord-Norge gjøre mer. Det finnes strålende, kunnskapsrike og morsomme mennesker folk overalt. De har mye spennende å fortelle selv om de ikke er kjendiser. Og kanskje nettopp derfor.