Et varmere klima truer fremtiden til morgendagens skihelter. Sportssendingene fra flere skirenn har vært preget av smale striper med kunstnø i sterk kontrast til spirende grønne omgivelser. Her hjemme har en rekke renn i verdenscupen for både skiskyttere og langrennsutøvere blitt utsatt eller flyttet, mens andre er blitt reddet ved at store mengder snø eller kunstsnø har blitt lesset inn. Det ser ikke ut til å stoppe her – vinteren blir stadig kortere og mer uforutsigbar.

I breddeidretten er utfordringene enda større. Der er ikke klubbkassa nødvendigvis stor nok til å kjøre inn lastebillass med kunstsnø.

Hovedsponsoren til de snøfattige vintrene er oljegiganten Equinor. Paradoksalt nok er Equinor også blant Skiforbundets største sponsorer, og gjennom reklameplass og kampanjer som “Morgendagens helter” har selskapet fått sportsvaske seg grundig uten at noen har satt ned foten. Før nå. I stedet for at tv-seerne og skipublikummet forbinder Equinor med olje og klimaødeleggelse, får man positive assosiasjoner til skiglede og idrettsprestasjoner. Dette bruker Equinor til å skjønnmale sin egen virksomhet, og til å legitimere at de planlegger å åpne flere nye oljefelt – stikk i strid advarslene som fulgte med FNs siste klimarapport.

Nå mener vi det er nok. Som et minimum krever vi at Skiforbundet slutter å gi Equinor synlighet. Selv omtaler Equinor avtalen med Skiforbundet som en del av sitt samfunnsoppdrag, og deres måte å gi noe tilbake på. Hva skal de da med all synligheten de får i retur av Skiforbundet?

Greenpeace har protestert mot Equinors sportsvasking ved to anledninger denne skisesongen. Ved sesongåpningen på Beitostølen fikk vi dessuten med oss den svenske skiløperen Emil Johansson Kringstad.

Nå ønsker vi i Protect Our Winters og Greenpeace å få med oss grasrota i Ski-Norge på å si nei til Equinors sportsvasking. Vi ber ikke om at avtalen med Equinor sies opp, men simpelthen at Equinor ikke får mer synlighet. Det håper vi å få med alle landets skiklubber på. Det kan bidra til at morgendagen ikke smelter og samtidig redde skifremtiden til morgendagens ekte helter.