Gå til sidens hovedinnhold

Kjære lærere: Vi må snakke om rasisme!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi får daglige oppdateringer om politivold i USA, hvor vi ser mennesker bli skutt av politiet grunnet raseprofilering. Det kan derfor være vanskelig å forstå at rasisme kan skje i nærsamfunnet eller på din skole.

Rasisme er i smal betydning oppfatninger, holdninger eller handlinger som deler mennesker inn i kategorier basert på deres (antatte) etniske bakgrunn, hvor noen hevdes å være mer verdifull enn andre (Amnesty 2020). Med andre ord så handler ikke rasisme kun om hudfarge.

Mange minoriteter som for eksempel samer og jøder opplever diskriminering og rasisme i hverdagen. Visste du at mer enn 60 % av jøder unngår noen ganger å vise sin religiøse tilhørighet av redsel for negative holdninger og at 50 % av samer med sterk samisk tilknytning har opplevd diskriminering? (Bufdir 2020)

Det faktum at en mann i 70 årene tar seg friheten til å skjelle ut rasistiske kommentarer til en mann med høyere melanin-nivå enn han selv på offentlig plass er sjokkerende, men dessverre realiteten til mange minoriteter i Tromsø. Det er nok store mørketall på rasistiske hendelser og ikke alle hendelsene blir omtalt i avisen eller anmeldt. Hadde det vært annerledes hvis mannen hadde mer kunnskap om det mangfoldige Norge?

Jeg representerer ikke en minoritet i Norge og har lite pigmenter i huden. Jeg er derimot ikke redd for å snakke om rasisme og diskriminering. Det kan være skummelt å snakke om teamet, hvis vi ikke har opplevd det selv, men desto viktigere er det å starte en samtale om temaet rundt middagsbordet, med venner og kollegaer eller i klasserommet.

Forebygging av rasisme omhandler oss alle og kunnskap er nøkkelen til endring. Amnesty International har lansert et nytt undervisningsopplegg som heter ‘’Human Rights Dialogue: Rasisme og diskriminering.’’ Målet med undervisningsopplegget er å få til en engasjerende samtale om rasisme og diskriminering der elevene samtidig får kunnskap om hvordan de kan forebygge rasisme og diskriminering i deres nærmiljø.

Jeg oppfordrer alle lærere i Tromsø til å ta kontakt med Aloko@amnesty.no eller å lese denne nettsiden for mer informasjon, for å få holdt undervisningsopplegget med deres klasse.

Jeg har vært vitne til nok hendelser for å si at ‘’nok er nok – vi må snakke om hvordan vi kan forebygge rasisme.’’

Kommentarer til denne saken