I år stilte jeg opp på julegrantenning i sentrum med barna, et flott folkehav og en flott markering av tiden vi er inne i. Det er jul i Tromsø. Jeg flyttet til Tromsø fordi det skulle være muligheter både for jobb, og et samfunn som er trygt og godt for min lille familie på fire.

Så kommer du på scenen og spør barna om de har hørt om ordfører Tullerud, og da slår umiddelbart frasen «Tullerud forlater et bål som ikke er ordentlig slukket i skogen, og da kan det bli skogbrann» fra den populære serien planetpatruljen meg. For det er litt slik det føles når vi 5 januar skal måtte betale bompenger på toppen av alle andre utgifter vi strever med å holde i sjakk.

Tromsø var tidligere i år regnet å være den åttende dyreste byen å bo i globalt, å nå øker prislappen ytterligere! Vi har dyrere strøm, matvarer, drivstoff, og renta stiger på allerede dyre huslån. Vi som leier opplever noen av de dyreste leieprisene i Norge. En leilighet med tre soverom koster nærmere 20 000 kroner i måneden. Da er det ikke så mye som en krakk med av møbler.

Så da, kjære ordfører, er mitt spørsmål, tulleru(d)? Er det virkelig slik at de som har minst ikke lenger er velkommen til å bo i denne byen? Med bompenger i tillegg kan vi sannelig ikke være langt unna førsteplass på dyreste by i verden å bo i. Er det virkelig dette du ønsker for dine medborgere?

Det er kanskje greit å sette seg mål, men dette målet vet jeg ikke om vi har råd å være med på. De unge som skal vokse opp her har ikke lenger et grunnlag for å klare seg økonomisk, de starter arbeidslivet med lavere lønn og studielån de skal betale etter endte studier.

Er det denne livssituasjonen du vil gi videre til dem? Dere knuser drømmer og håp om en fremtid som er håndterbar for dem i startgropa, de som etablerer seg og vil starte egne familier. De eldre som enda bor hjemme og er avhengig av bil for å komme seg til lege og sykehus.

Det er ingen nyhet at innbyggerne i Nord-Norge tjener dårligere enn landsgjennomsnittet, selv for samme type jobber. Burde det ikke blinke et julelys for dere politikere - at dette ikke er Oslo? Vi klarer kanskje ikke den ekstra utgiften dere påfører oss vanlige lønnsmottakere?

Samtidig er det en kjensgjerning at vi lever i et kaldere klima og er langt mer avhengig av oppvarmet bolig året igjennom, enn de i storsamfunnet sørpå. Dere fletter den siste huden av de mest sårbare i denne byen, og dette er dere stolte av? Du og dine partifeller må ha misforstått rollen politikere skal ha i det norske samfunnet. Politikere skal tjene folket, ikke andre veien rundt.

Med det sagt, så ønsker jeg deg en god jul, jeg håper dine barn får flotte, dyre julegaver, og at du ikke fryser. Jeg håper at du får oppleve at julefreden senker seg, at du har råd til en god julemiddag og at du får tid å tenke. Kanskje du vier en tanke til alle oss som ikke er like privilegerte og begynner å se galskapen av en mye feilslått politikk …

Min ønskeliste jula 2022:

1. La folket få bestemme og hold en folkeavstemming om bompenger.

Med en noe skuffet hilsen - men ønske om en riktig God Jul!

Rudi Johansen