Gå til sidens hovedinnhold

Kan 16-åringer gjøre egne valg eller ikke?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvordan får venstresiden til å argumentere så hardt imot fritt skolevalg samtidig som de ønsker å innføre stemmerett for den samme aldersgruppen? Det er vanskelig å ikke tenke på den kjente linjen fra George Orwells bok, Animal Farm “Sure we could let them choose, but what if they choose wrong?”

Hva får venstresiden til å være så opptatt av å gi 16-åringene valgfriheten til å styre hvilken vei landet vårt går, men ikke valgfriheten til å velge hvilken skole de selv skal gå på. "Er man ikke sosialist før man er 20 har man ikke hjerte, er man ikke konservativ før man er 25 har man ikke hjerne." Det er et uttrykk satt på spissen, men likevel, at yngre mennesker er disproporsjonalt på venstresiden og blir mer konservativ med alderen er ikke til å ta feil av.

Så da undrer jeg, ønsker venstresiden å gi 16-åringene stemmerett fordi de velger «korrekt» i valget og samtidig kjempe imot fritt skolevalg fordi det vil vise at denne økte valgfriheten vil føre til den forferdeligheten som fremsettes i debattspaltene over hele landet?

Videre løper man inn i argumentasjon rundt fritt skolevalg at ungdommen ikke har forutsetninger til å gjøre et slikt valg, at de ikke er modne nok. Igjen går det ikke an å gjøre samme grepet i debatten om stemmerett til 16-åringer, at de ikke har forutsetninger til å gjøre riktig valg? Det hadde vært hårreisende. Å stille krav til korrekte forutsetninger før man innvilger valgfrihet er en skremmende måte å forholde seg til valgfrihet på.

Det er på tide at venstresiden bestemmer seg, er 16-åringene i stand til å gjøre avgjørende valg på lik linje med andre voksne? Eller skal de kun få være voksne når det passer venstresiden?

Kommentarer til denne saken