Kampen om vaksinen

Vaksinene kommer, og alle innbyggere over 18 år vil etterhvert få tilbud om den.

Vaksinene kommer, og alle innbyggere over 18 år vil etterhvert få tilbud om den. Foto:

Adelsmerket til en sivilisert nasjon er at vi evner å ta vare på, og skjerme, de mest sårbare blant oss.

DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.Diskusjonen om hvem som skal prioriteres i vaksinekøen, er i full gang. Det er ikke uventet, vi har foreløpig ikke nok vaksiner og dosene ankommer landet litt etter hvert. Når et medisinsk produkt som kan kurere eller forhindre alvorlig sykdom kommer på markedet, blir det kamp om det. Sånn har det alltid vært.

Nå herjer koronaviruset mer enn noen gang i Norge, og i enkelte kommuner rammer det særdeles hardt. Oslo er skikkelig ille ute. Derfor er det ikke merkelig at byrådsleder Raymond Johansen ønsker at Oslo, og andre kommuner med høy smittespredning, skal prioriteres.

Koronaviruset sprer seg dessverre uhyre raskt, og veien fra nesten ingen smitte til blodrød farge på kartet, er kort. Det så vi i desember da ordføreren i Trondheim mente at myndighetenes tiltak ble for strengt praktisert, fordi det praktisk talt ikke var tegn til korona i byen. Helseminister Høie svarte lakonisk: - Trondheim er en del av Norge.

To uker seinere var koronasmitten i trøndernes hovedstad ute av kontroll.

Vaksineringen med Pfizer-vaksinen er i gang over hele landet, og nå rulles også Moderna-vaksinen ut, etter godkjenning. Før sommerferien kan alle innbyggere over 18 år være vaksinert mot sykdommen covid-19, ifølge helsemyndighetene. Folkehelseinstituttet har satt opp følgende prioriteringsrekkefølge: beboere i sykehjem, risikogrupper over 85 år og utvalgte helsepersonellgrupper skal vaksineres først.

Det er denne rekkefølgen som utfordres nå. For der hvor smittetrykket er størst, blir behovet akutt. Og det kan jo ha en gunstig effekt for resten av landet, om viruset i Oslo, byen med størst inn- og utfart, får seg et skudd for baugen.

Det finnes også en del som spør hvorfor vi skal vaksinere folk over 85 år og beboere på sykehjem først? De er ikke mobile smittespredere, hevder kritikerne, og noen drar også vulgær-varianten: dette er gamle folk som skal dø om ikke så lenge likevel.

Det er en farlig tankegang. Adelsmerket til en sivilisert nasjon er jo nettopp at vi evner å ta vare på, og skjerme, de mest sårbare blant oss.

Beboere på sykehjem er svært utsatte for covid-19. Eldre mennesker blir generelt meget syke av viruset, og dødstallene i denne gruppen er høye. Beboere på sykehjem er dessuten prisgitt at omgivelsene er trygge, de kan i liten eller ingen grad selv passe på smittevernregler.

Der er vi andre heldigere stilt. Ut over å vise ansvar og rette oss etter elementære smittevernråd om hygiene, kan vi jo la være å samles i større grupper for å feste, for eksempel. Det kan umulig være noe stort offer.

Vi kan la være å reise, uten at det er helt nødvendig. Vi kan, så vidt det er mulig, la være å besøke steder der det ferdes mange mennesker. Og vi kan ta på oss munnbind og slik sett beskytte oss selv og våre medborgere. Vi, som er oppegående og ikke avhengige av hjelp i hverdagen, har flere muligheter til å beskytte oss.

Vi kan dessuten vise litt tålmodighet om vi bor der hvor viruset ikke brer seg som ild i tørt gress. For dette er en vaksine som alle voksne får tilbud om. Vi trenger ikke slåss om den. Vi må bare avfinne oss med å vente noen uker eller måneder i køen.


Send innlegg «

Delta med dine meninger om samfunn, næringsliv, politikk og kultur i nord!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken