Gå til sidens hovedinnhold

Kamp om stortingsplass i Senterpartiet

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det blir kampvotering på Senterpartiets nominasjonsmøte i Troms kommende helg. Der skal partiet vedta den endelige valglisten til Stortingsvalget i september 2021.

Nominasjonskomiteen har på forhånd enstemmig innstilt nåværende stortingsrepresentant Sandra Borch fra Lavangen på topp, fulgt av Ivar B. Prestbakmo fra Salangen som andrekandidat.

Få dager før møtet har Bardu Senterparti varslet at de utfordrer innstillingen. De vil at Toralf Heimdal flyttes til andreplassen i stedet for Prestbakmo.

Senterpartiet går ikke langt for å finne kandidatene sine. Samtlige tre hovedpersoner holder alle til i indre deler av Troms, i tre kommuner som grenser til hverandre. Dette er tradisjonelt partiets kjerneområde i Troms, med landbruksbygder. Men med den spredningen Senterpartiet nå har fått i sitt velgergrunnlag, er det påfallende at ingen av partitoppene har tilhold i mer typiske kystkommuner.

Dette blir uansett interessant, og utfallet er uvisst. Senterpartiets store fremgang i Nord-Norge kan føre til at partiet for første gang på 28 år ender opp med to stortingsrepresentanter fra Troms valgkrets. I 1993 ble Tor Nymo og Rita Roaldsen valgt. Den gang sto konflikten om norsk EU-medlemskap sentralt, nå er det motstand mot sentralisering og nedbygging av tjenestetilbud som gir Senterpartiet oppdrift.

Utfordreren Toralf Heimdal er en markant, uredd og frittalende lokalpolitiker som siden 2015 har vært ordfører i Bardu. Særlig har han gjort seg gjeldende i forsvarspolitikken. Han har kjernekompetanse som ordfører i en av Nord-Norges største forsvarskommuner. Forsvar er en sak som blir enda viktigere for regionen de nærmeste årene.

Rivalen Ivar B. Prestbakmo er tidligere ordfører i Salangen, men har de siste årene vært fylkespolitiker. I dag er han fylkesordfører i Troms og Finnmark, som han ønsker å tilbakeføre som to selvstendige fylker ved første mulighet. Ved fjorårets fylkestingsvalg var Prestbakmo den som fikk flest personstemmer på alle lister. Salangsværingen er en rutinert samferdselspolitiker og en partiledelsen låner øre til. Han har fått tillit nasjonalt, med plass i Senterpartiets sentralstyre og hovedstyret i Kommunenes Sentralforbund (KS).

Det er to sterke kandidater som kjemper om andreplassen på Senterpartilista i Troms. Det blir kamp til døra om maktposisjoner i et parti som er i støtet.

Kommentarer til denne saken