Onsdag 24. november kunne vi lese i Nordlys at Gøran Michael Hamnes reagerer på at sønnens skole tillater salg av skolemelk med kakaosmak i skolemelkordningen.

Han mener det bidrar til at barna venner seg til unødvendig søtsmak. At barn ikke trenger mer søtt i hverdagen er vi helt enige i, men å gjøre skolemelk med kakaosmak uten tilsatt sukker til en syndebukk i denne sammenheng, er etter vår mening et skudd i blinde. Det søte i barnas kosthold kommer nemlig i all hovedsak fra helt andre kilder.

Melk er næringsrikt og anbefales hver dag
I kostrådene til Helsedirektoratet anbefales vi å la magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet, spesifisert til tre porsjoner om dagen. Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i det norske kostholdet kommer fra melk og meieriprodukter.

I tillegg anbefales melk som drikke til måltidet i myndighetenes retningslinjer for mat og måltider i skolen. Det er fordi melk bidrar med en rekke viktige næringsstoffer som er viktige for barn i vekst.

For å ta et eksempel: En gjennomsnittlig aktiv jente på 9 år som drikker en kartong skolemelk til matpakken får dekket hele sitt anbefalte dagsinntak av vitamin B12, nesten halvparten av kalsiuminntaket og 31 prosent av anbefalt inntak av jod. I tillegg får hun i seg næringsstoffer som fosfor, vitamin B2, kalium, magnesium og proteiner av god kvalitet. Kakaomelken, som ikke inneholder annet sukker enn det som naturlig finnes i melken, er også tilsatt vitamin D.

Søtsmak fra tomme kalorier
Den siste landsdekkende kostholdsundersøkelsen blant elever i 4. og 8. klasse, Ungkost 3, ble publisert i 2016. I sammendraget kan man lese at kostholdet til de unge i stor grad er i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene, men at mange barn og unge fortsatt har et for høyt inntak av tilsatt sukker.

De største kildene til det tilsatte sukkeret i barnas kosthold er søtsaker, kaker, saft og brus med sukker. Dette er produkter som sjelden inneholder noen andre næringsstoffer som barna har godt av.

Det er med andre ord større grunn til å frykte at en tilvendt søtsmak kommer fra matvarer som i utgangspunktet ikke bør å ha så stor plass i kostholdet til barna. Er det ikke bedre å minne om at kaker og godteri hører lørdagen til, og heller la de barna som av ulike grunner ikke vil ha vanlig hvit melk få beholde kartongen med kakaosmak? Spesielt når vi vet at det er få bedre kilder til både kalsium og jod i kostholdet vårt, og at det ellers kan være vanskelig å få i seg nok av disse næringsstoffene via andre matvarer.

Melkeinntaket er synkende, og andre drikker uten det samme næringsinnholdet overtar plassen. Det er uheldig å så tvil om skolemelkens nytte, kakaosmak eller ikke, når skolemelk er anbefalt som måltidsdrikk av myndighetene fordi det er en kilde til flere viktige næringsstoffer for barn.