Julen er en høytid mange ser fram til. Med koselige filmer og musikk, herlig mat og søtsaker, gaver og julepynt i overflod og flotte familier og venner er virkelig jul noe av det beste som finnes!

Dessverre er ikke julen bare en høytid for kos og hygge, men også en høytid for flere uhyggelige statistikker, økonomiske forskjeller, alkoholisme, ensomhet, familieproblemer og mentale utfordringer. I 2020 var disse statistikkene en realitet for over 400 000 personer ifølge Gjensidige forsikring, og for dem er altså ikke julen en høytid de ser fram til, men tvert imot en de gruer seg til.

De høye utgiftene til julegaver, god mat og god drikke er noe som kan svi i enhver sin lommebok, men i enkeltes mer enn i andres. For det å kjøpe fine og dyre julegaver er en flott gest, men et privilegium mange ikke er heldige nok til å ha. For flere er den opprinnelige flotte tradisjonen med å gi gaver noe som for det meste bringer stress og ubehagelighet, og noe som hadde vært enklere å bare slippe i det store og det hele. Den flotte maten og drikken en konsumerer i juletiden er også for noen en luksus de ikke kan ta seg råd til.

Ikke alle har heller energien, viljen eller lysten til å ordne, styre og feire jul. Alle og enhver kan føle på stresset rundt julen, tenke på alt en skulle, men ikke får gjort; gaver som må bli kjøpt, kaker som må bli bakt, pakker som må bli sendt og mat som må bli spist. Dersom en da i tillegg har mentale utfordringer, kan alle disse gjøremålene virke uoverkommelige. For noen koster det å ordne og glede seg til jul mer krefter enn de har. Julen og alt den fører med seg kan i tillegg vekke dårlige minner eller danne nye.

Julen er også en tid som kan skape anspente og innestengte familiesituasjoner. Flere har ikke det beste forholdet til familie, verken den nærmeste eller den utvidede. Og da julen er en tid hvor nettopp familie er sentralt, kan dette føre til mye ubehag. I mange familier er det et stort spenn mellom generasjonene, og disse ulikhetene kan bli spesielt tydelig når oldemor, oldebarn og alle de imellom skal møtes. En kan også ha foreldre, i lag eller ikke, som budrar til den anstrengende situasjonen. Topper du dette med noen skvetter akevitt, vin i varierende farger og en oppadgående promille, har en virkelig skapt et minne for hele familien.

For en vet at noen har en tendens til å unne seg ekstra mye alkohol i julen, noe som fort kan snu stemninga på en ellers hyggelig aften. Mange tenker kanskje at overdreven alkoholforbruk ikke gjelder en selv, men det er ofte en farlig tankegang. En trenger nemlig ikke å være så "hard på flaska" resten av året, for å bli litt overivrig når julen ringes inn - og glemme av hvor mange ganger en har fylt på glasset sitt. Effekten av den økende promillen er gjerne noe en ikke selv er klar over, men som omgivelsene merker godt.

Barn er de som kanskje er mest ømfintlige for sløvt språk, høyrøstet jamring og bedrøvelige bevegelser, og det er definitivt dem en helst vil skjerme for slik oppførsel. Organisasjonen Av-og-til oppgir at nesten 1 av 10 barn opplever ubehageligheter rundt drikkevanene til foreldrene i julen, noe som tilsvarer rundt 90 000 barn. Flere som vokste opp med alkoholivrige foreldre forteller også om hvordan de igjennom barndommen selv måtte ta ansvar for å ordne til juleforberedelsene og overta foreldrerollen. For dem var julen en av de verste tidene av året, hvor stresset, drikkingen og hjelpeløsheten symboliserer selve motsigelsen av hva julen egentlig skal handle om.

Med dette i tankene kan en nesten føle dårlig samvittighet for å ha en koselig, idyllisk og gledelig jul. Men det bør en ikke gjøre. Heller bør en være klar over hvor ufattelig heldig og privilegert en er som ikke opplever julen som en vanskelig tid. Kanskje bør en også være ekstra bevisst og oppmerksom på det, når en prater eller poster i vei om alle gavene, maten og minnene en har fått i julen.

Til slutt vil jeg kommer med et aldri så lite ydmykt forslag, om å la dere inspirere denne julen av de flotte personene hos Kirkens bymisjon, Frelsesarmeen og Røde kors, Nordic Choice Hotels og deres gaveinnsamling, Hjertevarmerne og alle de andre som jobber som frivillige, enten gjennom en organisasjon eller på egen hånd, til å kanskje gjøre noe for noen andre denne julen.

Gledelig jul alle sammen!