Gå til sidens hovedinnhold

Jakten på samfunnets penger er egentlig ganske enkel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en artikkelserie setter avisa Nordlys søkelyset på hvordan SpareBank 1 Nord-Norge anvender samfunnsutbyttet. Det synes vi er fint, og vi har selvsagt samarbeidet med journalistene som står bak artikkelserien, og svart på alle spørsmål de har hatt.

At vi får medienes kritiske søkelys rettet mot anvendelsen av samfunnets del av overskuddet, betyr i bunn og grunn at vi har lyktes med å gjøre eiermodellen vår kjent. For det er nemlig eiermodellen, der samfunnet eier 54 prosent av vårt konsern som gjør det mulig å bidra til gode, allmennyttige prosjekter med mange millioner kroner hvert år.

Menneskene som bor i Nord-Norge har vært med på å bestemme hva samfunnsutbyttet skal brukes til. I 2018 spurte vi landsdelen, og fikk mer enn 10.000 innspill på hvordan pengene burde anvendes. Det er etter disse innspillene vi fortsatt styrer.

er det viktig å understreke at vi er svært opptatt av legitimitet, habilitet og å følge de lover og regler som rammer inn sparebankenes samfunnsutbytte. I de tilfeller vi er usikre henter vi råd fra eksterne eksperter og advokater. Regnskapene er også gjenstand for jevnlig revisjon og kontroll.

For å sikre sporbarhet og transparens har vi etablert en egen digital portal, der alle tildelinger kan sees. Både beløp, mottaker og prosjektbeskrivelser, samt det totale samfunnsregnskapet. Foreløpig inneholder portalen alle tildelinger fra de to siste årene, men vi arbeider med å legge inn også tidligere tildelinger. Ambisjonen er at vi skal legge inn alt som er tildelt siste 10 år. Det er dog et omfattende arbeid, og vil ta noe tid. Portalen finner dere for øvrig på denne lenken: samfunnsløftet.snn.no. Den gjør det enkelt å se hva samfunnets penger brukes til. Vi håper flere enn Nordlys vil gå på en liten jakt.

Til sist ønsker jeg at Nordlys også setter søkelyset på hva disse midlene har ført til. Vi vet at svært mange barn, unge og for så vidt også voksne mennesker i Nord-Norge har et tilbud i dag som kanskje ikke ville vært der uten samfunnsutbyttet fra SpareBank 1 Nord-Norge. Det er vi utrolig stolte av.

Kommentarer til denne saken