Sist Senterpartiet var i regjering sa han nei til å bli statssekretær. Dersom Jonas Gahr Støre nå ringer og ber han om å bli statsråd, svarer han ja.

Det er viktig for Senterpartiet i Nord-Norge å kjempe om å få statsråden for samferdsel. Prestbakmos navn blir hyppig diskutert. Selv vil ha ikke si noe som dette nå. Men det er en uriaspost å være minister for blant annet innføring av bompenger.

Fylkesveienes frelser

Blir han minister, må han bli fylkesveienes frelser de neste årene, dersom han skal ha troverdighet som statsråd. Senterpartiet har lovt kraftfull satsing på fylkesveiene. Det kan bli tøft og vanskelig

Det er behov for åtte milliarder kroner bare for å utbedre fylkesveiene i Troms, blant annet på Senja. Han må også bli en pådriver for bygging av jernbane til Tromsø. Samlet er det behov for milliardsatsinger på flere områder.

Ingen protester fra Sp i Troms

Paritets nestleder Ola Borten Moe mente under et valgkampbesøk i Troms at det kunne tas penger til fylkesveier fra byvekstavtaler som blant annet Tromsø har fått, og som kommunen har et stort behov for. Det kom ikke et knyst av protester fra verken Prestbakmo eller Sandra Borch som hørte hva Borten Moe sa.

Prestbakmo er en typisk maktpolitiker. Han kjenner fagfeltet samferdsel svært godt, og er vant til å forhandle. Han ser på muligheter for praktiske løsninger, selv om det ofte er kjeft å få – ikke minst om dårlige fylkesveier.

Ikke tatt ansvar

Prestbakmo og andre fylkespolitikere fra både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har i liten grad tatt ansvar og forsvart fordelingene av pengene til samferdsel som flertallet i fylkestinget i Troms står bak. De skylder på regjeringa. Snart kan de sjøl bli skyteskiver. Det kan holde hardt å få innfridd alle løftene i løpet av valgperioden.

Tilbaketrukket posisjon

I dag har Prestbakmo en forholdsvis tilbaketrukken posisjon som fylkesordfører. Han er formelt en møteleder i fylkestinget for Troms og Finnmark. Kanskje ikke så mye stas, det selv om han har fått et ordførerkjede for Troms og Finnmark til en verdi av 150 000 kroner. Han er også en dyktig møteleder i fylkestinget som nå snart har møte i Vadsø.

Alibi fra Troms og Finnmark

Prestbakmo er vararepresentant på Stortinget etter valget i høst. Han lå an til å få fast plass da meningsmålingene på nyåret fortalte at Sp ville få inn to fra Troms. At han ikke kom på Stortinget kompenseres selvfølgelig dersom han blir statsråd. Han kan bli Senterpartiets alibi i regjeringa fra Troms og Finnmark. Det betyr at Sandra Borch ikke blir minister, selv om partiet gjorde et godt valg i nord.

Sterk posisjon

For Prestbakmo har en sterk posisjon i Senterpartiet etter en lang kommunal- og regionalpolitisk karriere. Han sitter blant annet i partiets sentralstyre.

I 1999 ble han direktevalgt som ordfører i Salangen. Og kan oppnådde svært gode resultater som ordførerkandidat ved flere kommunevalg.

I 2013 ble det politisk krise i fylkesrådet som besto av Arbeiderpartiet, Høyre og KrF. Fylkesrådet som var ledet av Pia Svensgaard fra Ap la fram forslag om en kraftig sentralisering av videregående skoler i Troms, samt å si nei til bygging av Bjarkøyforbindelsen.

Moden for fylkespolitikk

Fylkesrådet til Svensgård gikk i oppløsning. Nå var Prestbakmo moden for fylkesrådet. Et nytt fylkesråd, ledet av Line Fusdahl fra Høyre ble dannet med støtte av Senterpartiet, Venstre, Kystpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre.

Ivar B. Prestbakmo ble fylkesråd for samferdsel og miljø. Dette fylkesrådet fredet de videregående skolene i fylket og fortsatte planene om bygging av Bjarkøyforbindelsene.

Etter fylkestingsvalget i 2015 der Senterpartiet gikk fram og de øvrige partiene tilbake, endret det parlamentariske flertallet seg slik at Senterpartiet og Venstre nå inngikk samarbeid med Ap og KrF.

Fiasko

Sa ble Troms og Finnmark fylkeskommunen sammenslått med tvang. Prestbakmo ble fylkesordfører og møteleder, mens fylkesrådet har den politiske makta. Sammenslåinga har vært en fiasko med harde maktkamper og interne stridigheter mellom Troms og Finnmark.

Nå blir et opp til regjeringa, med hjelp av blant annet SV og Rødt å få reversert sammenslåinga fra fylkestingsvalget i 2023.

Det vil glede hjertet til Prestbakmo, selv om ingen i dag vet hva skilsmissen vil koste.

Ny fylkesordfører fra Finnmark?

Og går han av som fylkesordfører, taler mye for at fylkesråd Anne Toril Eriksen Balto fra Senterpartiet i Finnmark overtar. Hun har blant annet vært ordfører i Karasjok.

Vi får se om Prestbakmo skal lede fylkestinget, eller om han i neste uke blir innkalt av Støre og Slagsvold Vedum til Oslo og til tjeneste i regjeringa.