Gå til sidens hovedinnhold

Ingen radikale klimatiltak

Alt tyder på at vi får en ny flertallsregjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Det vi ikke får, er en radikal klimapolitikk.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

– Vi har hatt et klima- og miljøvalg der mange krever at Norge skal skifte kurs. SV er garantist for at klima- og miljøkrisen gir resultater for alle som har stemt for forandring i kveld, sa SV-leder Audun Lysbakken fra valgvaken til partiet mandag kveld.

Den garantien vil sette SV i skvis når det skal forhandles om regjeringsplattformen. Senterpartiet er lunken til ekteskapet med det sosialistiske partiet, og ser nå an til å få dobbelt så mange mandater som SV på Stortinget.

SV hadde gjerne sett at egen oppslutning ble betydelig høyere.

Det ville ha gitt dem større armslag i klimasaken – en sak der de to partiene skiller seg betydelig fra hverandre.

Helt siden FNs klimarapport kom tidligere i sommer har klimasaken vært en av de mest omtalte sakene i valgkampen. Men mange partier har tatt eierskap til saken, noe som har stilt blant annet Miljøpartiet de grønne sjakk matt. Det holdt ikke med aggressiv retorikk i en sak – særlig når retorikken gikk på bekostning av velferdstiltak. Man vinner ikke stemmer i Norge ved å prioritere ned velferd i en valgkamp.

På venstresiden har SV hentet en del velgere fra MDG i de siste målingene, og har utropt seg selv for den sterke stemmen for radikale miljø- og klimatiltak. De lovet trykk på i forhandlinger om regjeringsplattformen.

Men det vil bli ekstremt krevende for SV.

Nå vil de måtte forhandle med mer moderate, til og med relativt konservative partier – som i Sps tilfelle. Under den Nordlys-debatten var Senterpartiets Ivar Prestbakmo nærmere FrP i klimasaken, enn han var SV.

Det vil være risikosport for SV å gå på kompromiss i klima- og miljøtiltak. Og det kan føre til betydelig knekk for partiet i fremtiden om de ikke klarer å levere.

Det kan komme til å koste hvis de ikke klarer å få noe vesentlig igjen i forhandlingene. De kan aldri forplikte seg til Sps linje i klimasaken, da vil de svikte en god del av kjernevelgerne sine. Samtidig vil de ikke ha nok vekt å kaste rundt for å bevege Arbeiderpartiet i en mer radikal retning.

Alt tyder på at Arbeiderpartiets moderate linje i stor grad vil gjelde. Den kan samle den rødgrønne regjeringa om et felles klimaprosjekt. Det er en linje som forener by og land i mye større grad, og har også en mer spiselig balanse mellom næring, industri og klimaomstilling.

Det blir en del mandater til Rødt som kommer over sperregrensa. Det kan hjelpe SV til å dra Arbeiderpartiet noe til mer til venstre i klimapolitikken. Men Rødt vil i all sannsynlighet heller bidra med tydeligere, radikale stemmer i miljø- og klimadebatten fremover. Det kan fort sette et forhandlende SV i dårlig lys.

Hvordan de vil løse denne floken kan man ikke forutse. Men at det vil bli livlig i regjeringsforhandlingene fremover er det ingen tvil om.

Det ble en klima- og miljøvalgkamp, men velgerne viste at de foretrekker en moderat omstilling.

Kommentarer til denne saken