Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
På Forsvarets minnedag hedret vi falne i tjeneste. Minnedagen ble etablert i 2007 og faller på den første søndagen i november hvert år. I 2022 falt minnedagen på søndag 6. november. Denne dagen minner og hedrer vi dem som har omkommet i tjeneste for Forsvaret.
I tillegg til minnedagen søndag, holdt Forsvarets avdelinger i Norge og utlandet egne lokale markeringer fredag 4. november.
I aviser, tv og radio ble det norske folk bed om å stemme på hvem som betydde mest siden Eidsvoll 1814. Den gang kom det inn mange gode navn til denne hedersttittelen.
Både kong Haakon VII, Fritjof Nansen og Roald Amundsen er navn som vi nordmenn er stolte av.
Men for folket sto krigsseilerne fremst. I fem dramatiske år styre de sine skip med Marinens eskorte med livsviktige forsyninger for den allierte krigsmaskin, gjennom minefelt og bomberegn.
Overalt lå Nazi-Tysklands ubåter og ventet på dem. Det var en nådeløs, ugjevn kam og usedvanlig vanskelig, ofte umulig å forsvare seg mot en usynlig fiende. Svært mange falt i striden, og hver tiende mann måtte dø. Overtre tusen norske sjøfolk stupte i kampen mot nazismen.
Allerede 9. april 1940 ga åtte krigsseilere fra Stavanger sitt liv for Norge. En av disse var far til kollega av min far, pensjonert overbrannmester Owe Østberg.
Thoralf Eugen Østberg (22. april - 9. april 1940) var maskinist om bord da fartøyet ble torpedert og senket i Ofotfjorden.
I april 1940 lå Eidsvold og søsterskipet Norge ved Narvik, hvor de begge ved tyskernes angrep 9. april ble senket med torpedoer fra tyske jagere.
Eidsvold ble senket helt overraskende av tre torpedoer fra den tyske jageren Wilhelm Heidkamp etter at panserskipet hadde nektet å overgi seg til de tyske styrkene. Norge ble senket like etterpå etter en kort beskytning. Av Eidsvolds besetning på 183 omkom 175.
Disse kjempet for oss for at vi kan bo i et fredelig land. De kjempet for hele Europa.
I fødebyen Stavanger er viseadmiral Thore Horve hedret med statue på Thore Horves plass.
Statuen og sokkel ble oppført i 1997 og betalt av Inge Steenslands stifelse. Inge Steensland (født 26. november 1923 i Stavanger, død 18. september 2010) var selv krigsveteran.
Steensland forlot Norge om bord på MB «Sjøgutt» 10. juli 1941 og ankom Sandend 13. juli. Han ble først rekruttert til Kompani Linge, men søkte seg senere over til marinen. Han tjenestegjorde som kadett på flere britiske krigsskip under krigen. Han deltok blant annet om bord på den britiske jageren HMS «Brissenden» under invasjonen av Omaha Beach i Normandie 6. juni 1944.
Han deltok også i Operasjon Polar Bear VI i siste fasen av krigen.
Hvorfor har ingen ansvarlige politikere i Stavanger hedret de fremste aktørene til fred og velferd i Norge på minnedagen søndag 6. november 2022?
Er våre styrende folkevalgte historieløse?