Fremskrittspartiet er på vei opp på de nasjonale meningsmålingene fordi partiet oppleves som et alternativ i energipolitikken. Frp har suksess med systemkritikk der andre styringspartier målbærer det motsatte. Så kan man diskutere hvor troverdig denne etterpåklokskapen i FrP er.

Fredag gjestet partileder Sylvi Listhaug Tromsø med politisk medvind i ryggen, her er det andre ting enn strømprisene som frontes av partiledelsen. Sammen med stortingsrepresentant Per Willy Amundsen og de lokale FrP-toppene dro Listhaug til familiebedriften Eide Handel.

Det er en institusjon med egen produksjon og lokale råvarer, bedriften forvalter matkultur i nord og har vokst til over 100 ansatte. Sylvi Listhaug er ikke tung å be når innehaver Bård Pettersen ber om støtte til kamp mot formueskatten som han mener er til hinder for verdiskapning.

Listhaugs Tromsø-besøk handlet ellers om å målbære godt kjente Frp-saker i byen, motstand mot bompengene, boligbygging utenfor Tromsøya og en undersjøisk tunell mellom Håkøya og Tromsøya. De to siste sakene henger nøye sammen for Frp.

Frp i Tromsø skal nominere til kommunevalget innen utgangen av året. Lokallagsleder Sol Haugan kan selv bli et sentralt navn på lista. Og mye skal skje hvis ikke Bjørn Gunnar Jørgensen nok en gang blir den som topper lista. Han ønsker gjenvalg og har stilt seg til disposisjon.

Jørgensen blir en hard nøtt for Høyres Anne Berit Figenschau og et eventuelt borgerlig samarbeid etter valget. Jørgensen er ikke kjent som førstemann til å dra kompromisser ut av sekken. Han kommer ikke til å selge seg billig og varsler allerede nå en rekke absolutte krav for å støtte Figenschau som ordfører.

Regjeringsslitasje og nasjonale meningsmålinger vil påvirke kommunevalget om ett år, Fremskrittspartiet i Tromsø kan får oppdrift av en Listhaug på offensiven. På Nordlys og NRK sin Tromsø-måling i august pustet partiet Høyre i nakken.

Men det vil være en sensasjon dersom Frp blir større en Høyre i Nord-Norges største by og kommune. Men skulle det skje, har Frp svært sterke kort på hånden i forhandlingene. Jørgensen virker ikke særlig interessert i ordførerkjedet, og da er det politikk som blir byttehandelen hvis Figenschau skal styre med et borgerlig flertall i ryggen.

Dette blir et drama på borgerlig side i Tromsø. Spørsmålet er om Høyre vil bytte bort saker et bredt politisk flertall i byen stiller seg bak, for å komme Frp i møte.