Gå til sidens hovedinnhold

Ingen bør være for skråsikre

Den største pandemien i moderne historie pågår fortsatt, og ingen har vært i stand til å forutse konsekvensene. Det er derfor viktig at vi i denne debatten snakker med innestemme og forsøker å belyse saken på en balansert måte.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vår partikollega Truls Olufsen-Mehus, har gått hardt ut og brukt sterke ord om koronapass. Dette må stå for hans regning. Vi deler ikke hans ensidige, negative syn på dette selv om vi er i samme parti. Konsekvensene av en ytterligere nedstenging innenfor eksempelvis kulturliv, og hotell og restaurantbransjen er veldig stor. Helsetjenesten er presset til det ytterste. Derfor må vi kunne diskutere ulike løsninger som gjør at vi kan holde mange av virksomhetene åpne, selv om det medfører forskjellige ulemper.

Å si at det «forutsetter et uetisk menneskesyn» når man er for koronapass, er å trekke dette for langt, mener vi. Det er å definere meningsmotstandere med på denne måten, bidrar ikke videre til god dialog.

Skal vi da ta i bruk koronapass sånn uten videre? Tja, det er både positive og negative sider ved dette. Det knytter seg utfordringer til både personvern, klasseskille og egen sykdomshistorikk som også vi må kunne diskutere. Hensynet til næringslivet er en ting, men presset mot UNN og den kommunale helsetjenesten er også vesentlige elementer å trekke inn i diskusjonen om koronapass.

Innføring av koronapass behøver ikke å være ønsket, men situasjonen i Tromsø tilsier likevel at det kan være et viktig tiltak, akkurat nå. Spørsmålet videre vil være hvor lenge dette tiltaket er nødvendig. Alternativet til koronapass vil være ødeleggende og svært begrensende, særlig for barn og unge.

Så til sist, vaksinering i samfunnet for ulike sykdommer, har vært og er fremdeles, en av de største helsefremmende oppdagelsene i forrige århundre. Vi tar vaksiner i dag allerede fra tidlig spedbarnsalder og vi reagerer ikke på dette lengre.

Men akkurat koronavaksinen er det mye meninger og konspirasjonsteorier rundt. Inntil vitenskapen har kommet lengre på å forske på koronapandemien og vaksinen, bør vi være åpne for å diskutere muligheter og ikke være for skråsikre. Til det er det for mange som har mistet livet eller fått skadevirkninger av en pandemi ingen vet helt når slutter.

Kommentarer til denne saken