Det er bra at Geir Tomasjord i Naturvernforbundet engasjerer seg mot avskoging i Brasil. Det gjør vi også. Derfor har vi i mange år sikret oss at det ikke er avskogingssoya i fôret vårt, men nå har vi tatt det et steg lenger.

I et innlegg i Nordnorsk debatt skriver Geir Tomasjord at Cargill leverer avskogingssoya til mange norske selskaper. Dette er feil i dag og var feil i går.

Det er kun tre brasilianske leverandører av soyaproteinkonsentrat til norsk havbruksnæring. De har i mange år levert sertifisert avskogingsfri soya til fôret til norske havbruksselskap. Norsk havbruksnæring har imidlertid ikke vært tilfreds med det og derfor presset på for å få til mer. Det har vi lyktes med.

De tre brasilianske soyaleverandørene er nå de første som blir 100 prosent avskogingsfrie i hele verdikjeden for soya. Det innebærer at de heller ikke skal levere avskogingssoya til andre kunder, at all deres produksjon er avskogingsfri. Ingen brasilianske soyaselskaper har tidligere gjort en tilsvarende forpliktelse. Beslutningen er et historisk gjennombrudd i arbeidet mot soyarelatert avskoging i Brasil.

For å sikre at dette etterleves har selskapene også gått med et strikt system for monitorering-, verifikasjon og rapportering som er foreslått av brasilianske miljøvernorganisasjoner, inkludert WWF Brasil, for å sikre etterlevelse.

Avtalen med de tre brasilianske selskapene er et resultat av langvarig dialog med og press fra norske fôrprodusenter, Cargill Aqua Nutrition inkludert, og norske havbruksselskaper, herunder Lerøy, samt en rekke internasjonale dagligvarekjeder.

Da dette gjennombruddet ble gjort kjent for en måned siden betegnet Regnskogfondet det som historisk og uttalte at de brasilianske soyaleverandørene og den norske laksenæringen med dette «viser lederskap og setter en ny global standard». Vi håper Geir Tomasjord og Naturvernforbundet deler Regnskogfondets syn.