Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Sophie Elise ble hentet til NRK som et ledd i deres storstilte satsing på ungdom. Protestene mot statskanalen nå er lenge varslet storm, og NRK har seg selv å takke.
Bildet av influenseren Sophie Elise, i partymodus sammen med ei venninne som holder en liten pose hvitt pulver, har spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Kommentaren til bildet fra Sophie Elise selv, som nylig fortalte om sitt pillemisbruk og opphold på rehabiliterings institusjon, er «livet blir ca en milliard ganger morsommere når man bare gir faen».
Sophie Elise driver for tiden en podcast i NRK, sammen med Fetisha Williams, influenser hun også. Der skravler og fniser de om alt fra dickpick-mosaikk, puling, hvor fælt det kan bli i leiligheten når man glemmer å booke vaskedamen, eller om hvilken stemning de akkurat nå befinner seg i, på en skala fra en til ti, der ti er ekstatisk og en er suicidal.
Men overordnet er det party, party, party som preger sendingen fra damene, som altså er en del av statskanalens ungdomssatsing. Ifølge NRK er duoen innleid for å styrke NRKs portefølje!
Hva den lille posen med hvitt pulver inneholder, vet bare de to som poserer på bildet, men assosiasjonene til narkotika er uansett umiddelbare. Er det et problem for NRK om ledere av ungdomsprogram driver snikreklame for festdop?
Ikke for fungerende redaktør for NRK underholdning, Christina Rezk Resar. Hun sier at så lenge bildet ikke er tatt i NRK-sammenheng eller postet på NRKs plattformer, avslår hun å kommentere saken ut over at podcasten fortsetter å gå som normalt.
Skjerming av barn og unge for skadelig innhold er et eget punkt NRK plakaten, og snikreklame for dop er definitivt ikke noe ansatte i NRK kan drive med, heller ikke på fritida. Men frilansere på kontrakt, som lager ungdomsprogram, kan altså det, så lenge de ikke tar bilder av seansen inne i studio?
Hva slags etiske retningslinjer er det?
Det som skjer nå er en varslet krise. Sophie Elise er influenser. Det kan ikke ha manglet advarsler før hun fikk oppdraget for NRK. Influensere levere av å påvirke og ha innflytelse over et betalingsvillig publikum. Arbeidsmetodene er å være så synlig som mulig, gjennom stunt og påfunn som vekker oppsikt.
Influensere er profesjonelle og virksomheten deres kan være millionforretning. Sosiale medier har gitt dem scene, og de som henvender seg til unge jenter pusher mote og utseende, avbrutt av nyheter om realityprogrammer, samlivsbrudd og kirurgiske inngrep. Glitter og glamour med litt lidelse for skjønnheten.
Det er innbringende. Sophie Elise står oppført med 7,2 millioner i inntekt i 2021. NRK er Norges største scene, en scene som gir unike muligheter til å vise seg fram og skaffe seg oppmerksomhet, spesielt hvis man lever av oppmerksomhet!
Men denne scenen er ikke som andre scener, der man betaler for billettene, fordi man er interessert i det som foregår der. NRK er finansiert av skattebetalerne. Det er ikke frivillig å betale for statskanalen. Lisensordningen er erstattet av en skatt, som alle må betale, enten man hører, ser, leser eller interesserer seg for det som NRK har å tilby.
Denne finansieringsordningen gjør at NRK kan ha et mye større og bredere tilbud enn noen andre mediekanaler. 6,2 milliarder årlig er mye penger, og det forplikter. NRK-plakaten gir retningslinjer for hele virksomheten, herunder selvsagt også programinnhold. Dette er samfunnsoppdraget til NRK, og når det gjelder barn og unge er mediehusets ansvar særskilt påpekt.
I dette tilfellet har NRK forlatt samfunnsoppdraget og erstattet det med vulgær propaganda for partykultur. Det svekker NRKs integritet og troverdighet når det er oppskriften på hvordan man har tenkt å dra ungdom til kanalen.
I skrivende stund nærmer antall klager til Kringkastingsrådet seg 2000. Det er mye. Det er stort sett vanlige folk som klager, folk som ikke liker snikreklame for knark, men som må betale, enten de vil eller ikke, for NRK. Misnøye og dalende oppslutning om statskanalen vil svekke legitimiteten til dagens kollektive finansieringsordning.
Det er ikke gitt at den ikke kan endres. Podcasten drar sikkert litt ekstra publikum akkurat nå. Men prosjektet har ingen bærekraft på sikt.
For det er ikke sant at all PR er god PR.