Gå til sidens hovedinnhold

Ideologisk nødhjelp

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skattestuntet i Bø i Vesterålen har blitt et politisk revynummer, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim i en kommentar på Nordnorsk Debatt. Til tross for en klar advarsel fra sin egen rådmann, valgte kommunen med Høyre-ordføreren i spissen likevel å sette ned formuesskatten. Men nå viser det seg altså – akkurat som rådmannen deres påpekte – at dette stuntet påfører kommunen et årlig inntektstap på mange millioner.

Bruken av skylapper og ideologiske briller med glass bare på høyre side viser seg altså å være dårlig egnet til å stake ut en bærekraftig politisk kurs. Men heldigvis for Bø er det hjelp å få; fordi kommunen selv ikke har rygg til å bære konsekvensen av denne fadesen, får de nå ideologisk nødhjelp fra Høyre-regjeringen for å bøte på selvskadingen. Genialt, ikke sant…? Solidaritet i praksis!

Problemet er bare at Erna & Co. med dette sørger for at skattetapet kommunen har påført seg selv, isteden belastes alle de andre kommunene i Norge. «Norges Monaco» må altså subsidieres av norske skattebetalere i resten av landet. Og det store spørsmålet er jo: Hva skjer om regjeringskameratene og støttehjulet FrP skulle få gjennomslag for sin kongstanke om å fjerne formuesskatten helt – i hele landet...? Svaret er innlysende, dessverre: Fellesskapet blir taperne – og skatteflyktningene har ikke lenger beskyttelsesbehov og kan le hele veien til banken og melde flytting tilbake dit de kom fra.

Nå venter vi bare på at Høyres alltid lydige partikaniner på Stortinget, i fylkesting og kommunestyrer rundt omkring, sammen med NHO-direktører, høyresidens såkalte tenketanker, skatteflyktninger og samfunnstopper i millionær- og milliardærklubben som lider vondt under det umenneskelige skattetrykket her hjemme, skal sprette frem og insistere på at dette egentlig er en suksess og helt nødvendig, og forklare oss alle at det Fjellheim og andre kritikere driver med bare er den sedvanlige nedsnakkingen og svartmalingen fra venstresiden.

Førstemann har allerede meldt seg; ganske så nøyaktig fire timer tok det før Høyres stortingskandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim, var ute på Nordnorsk Debatt med sur refs av Fjellheim og opposisjonen, og et varmt forsvar for ordningen. Nå venter vi spent på alle de andre...

Kommentarer til denne saken