Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor skal redningshelikoptertjenesten i Troms være B-løsning?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Statsministeren og justisministeren skriver i et innlegg den 4. mars at det opprettes ny redningshelikoptertjeneste i Troms. Det nok en utgave av at regjeringen sier ting de har sagt før. Den samme nyheten ble kunngjort høsten 2019.

I store deler av innlegget lovpriser de Redningstjenestens SAR Queen helikoptre, men det er ikke det de vil etablere i Tromsø. Det blir som å skrive masse fint om Tesla og endre opp med Toyota Corolla. Nå vil altså regjeringen bruke inntil 1 860 millioner kroner på å leie et 40 år gammelt sivilt helikopter med betydelig kortere rekkevidde og kapasitet enn de splitter nye statlige redningshelikoptrene AW101 SAR Queen. Det er ikke til å tro.

Er det et sted i verden SAR Queen-helikoptrene virkelig har sin styrke så er det i Nord-Norge med enorme avstander og gigantiske havområder. De statlige redningshelikoptrene er i en egen klasse når det gjelder mannskap, utstyr, kapasitet og rekkevidde. Et innleid sivilt helikopter fungerer fint til mye, men det sier seg selv at helikoptre som er 40 år gamle har større begrensninger enn splitter nye maskiner. Hvorfor blir alltid Nord-Norge nedprioritert når det kommer til beredskap? Det er et betimelig spørsmål denne regjeringen burde begynne å svare på.

Hvordan regjeringen har landet på denne konklusjonen er ikke lett å forstå. Har Luftforsvaret og 330-skvadronen vært involvert i prosessen? Er sikkerhetspolitiske hensyn som kontraterrorkapasitet, samarbeid med Forsvaret og politiet vurdert? De statlige redningshelikoptrene opererer på militær lisens, med militært mannskap og kan brukes til flere formål dersom den sikkerhetspolitiske situasjonen endres. Det er ingenting som tilsier at det ikke skal bli økt behov både for redningskapasitet eller militære kapasiteter i Nord-Norge fremover.

Regjeringen velger nok en gang en sivil b-løsning for statlige helikoptertjenester i Nord-Norge. Etter at regjeringen flyttet Bell-helikoptrene fra Bardufoss til Rygge i 2020 forsvant også politiets helikopterstøtte i nord. Dette ble erstattet med ett sivilt helikopter i Tromsø. Det sivile helikopteret har ingen systemer som kommuniserer med politiet på bakken, har ikke kamera som kan sende bilder til operasjonssentralen fra lufta, kan ikke brukes av politiets skarpskyttere eller brukes til å fly inn politifolk på bygninger eller liknende.

Senterpartiet mener folks og landets sikkerhet må ivaretas av statens egne redningshelikoptre og politihelikoptre. Folk i Nord-Norge fortjener den samme beredskap, kapasitet og sikkerhet som resten av landet. Derfor går Senterpartiet både inn for politihelikopterbase i Nord-Norge og i tillegg må vi bruke verdens beste redningshelikoptertjeneste også i Troms. B-løsninger, innleie og utenlandske aktører er regjeringens løsning på det meste. Senterpartiet mener det er nok surr rundt folks sikkerhet og statlig beredskap nå. Redningshelikopterbasen i Tromsø må bygges opp på samme måte som i Banak og Bodø for å gi Nord-Norge like god beredskap som i sør.

Kommentarer til denne saken