Nå er jeg så forbanna lei. Hele høsten og hele vinteren har jeg sett, søkt og fått avslag på jobber. Jeg er 25 år, arbeidsledig og skjønner ikke hvorfor. Må man virkelig ha 15 år med arbeidserfaring før man kan komme seg i jobb? Må man ha så mye utdanning, så høye kvalifikasjoner? Kan noen forklare meg hvorfor man må ha så mye arbeidserfaring? Det er ikke alle som klarer seg gjennom videregående, universitetet eller annen høyere utdanning. Det kan ha ulike årsaker. Er man da helt uegna til å klare et arbeid?

Jeg skriver godt, det har jeg alltid gjort, jeg er flink med ord og jeg er en kreativ sjel. Jeg jobber godt når jeg får en arbeidsoppgave i hendene. Jeg har en Skikkelig "yes, I can!"-holdning når jeg jobber. Jeg er en arbeidsmaskin, faktisk! Det er det jeg føler ihvertfall, men jeg har sosial angst, jeg har ikke utdanningen, jeg har ikke arbeidserfaringen. Det jeg har er stort engasjement. Jeg jobber fort, jeg jobber godt, jeg jobber effektivt, jeg er løsningsorientert og jeg møter deg med det største smilet jeg kan finne frem, selv om jeg går igjennom en mørk tid. Jeg lærer fort rutiner, jeg er god med data, jeg kommer med en vits om jeg har en på lur. Men jeg får ikke vist fram og brukt disse egenskapene.

Jeg sliter som sagt med sosial angst, men jeg har lært meg å bryte ut av den, jeg har lært meg å møte folk uten å føle så mye frykt. Jeg har lært meg å ta kontroll over angsten. Jeg har vist gang på gang at den ikke eier meg, men at jeg eier den. Angsten gjorde at jeg vek unna viktige valg da jeg gikk på videregående. Den holdt meg igjen, den har gjort at jeg har holdt meg innelukket for alt og alle - men ikke nå. Pandemien har lært meg at jeg ikke bare kan sitte inne og stirre på dataskjermen, på en eller annen film på Netflix eller Viaplay. Jeg må ut i verden, jeg vil ut og jobbe, jeg vil bruke kroppen min fysisk. Jeg føler meg lykkelig når jeg får jobbe.

Når jeg jobber tenker jeg ikke på angsten min, den er bare bak meg som en skygge og lusker, venter, ser eller bare står der som en forlatt valp. Jeg er ofte frivillig på festivaler, private arrangementer og dugnader, det hjelper svært mye på selvtilliten og gir en skikkelig god og glad følelse. Jeg føler meg sett, jeg skaper gode minner og jeg føler meg bra. Jeg har dessverre ikke førerkort, men det er noe jeg jobber med. Jeg klarer meg fint uten, helt til jeg ser på jobber der et av hovedkravene er å ha førerkort. Jeg jobber med å skaffe meg førerkort, men akkurat nå går det ganske tregt på grunn av diverse ting.

Jeg har ikke så mye erfaring eller utdanning. Jeg ser at jeg har gjort feil når det kommer til valg av studier, hva jeg burde ha gjort da jeg var 15. Men akkurat da var verden fortsatt skummel, så da ble jeg hjemme i nord. Hadde jeg virkelig tenkt meg om, så hadde jeg jo dratt sørover for å studere der nede.

Pandemien har på en rar måte "ristet" meg løs og fått meg til å tenke "fuck it, nå må jeg gjøre noe med saken!". Jeg har søkt og lett hele tiden, hver dag, både på finn.no, Nav, kjøpesentre og de nettsidene jeg kan finne. Der har jeg fått avslag på avslag, eller så har de ikke giddet å svare. Nå lurer jeg på; hva er det jeg gjør feil? Det kan ikke være søknaden, fordi jeg skriver godt, jeg finner fram de gode egenskapene mine og skriver dem ned, men jeg hater å skryte av meg selv. Jeg føler meg litt egoistisk når jeg skriver søknader og må skryte av meg selv.

Det hadde vært enklere om man fikk tilbakemelding om hvorfor man ikke fikk jobben, om det var på grunn av søknaden, erfaringen som står i CV'en eller om det er meg det er noe galt med. Men vi er ikke på skolen, der man leverer inn et essay til læreren og venter på hva man gjorde rett og hva man gjorde galt, selv om jeg skulle ønske det. Jeg er svært detaljert når jeg skriver, og vil veldig gjerne ha tilbakemelding, ellers så sitter jeg i flere dager å tenker på eventuelle skrivefeil, selv om jeg har sett på søknaden 150 ganger, før den ble sendt inn. Hvorfor er det så vanskelig å få jobb?

Dere kan diskutere den forbanna Nord-Norgebanen så mye dere vil, jeg vil ha den hit jeg også, men det er andre som sliter med mer enn det å få tog til nord. Vi er flere som sliter med å finne jobb og aner ikke hvorfor. Min lille bønn er at dere arbeidsgivere senker kravene litt for oss som virkelig er villige til å jobbe. Hvorfor skal det være så vanskelig å få seg jobb?