Vi skal nå våre klimamål med vår uovertrufne teknologiske smartness. Men å ordne personverninnstillinger på en enkel mobilapp, det får vi ikke til.

Hele situasjonen med koronasertifikat hadde vært lattervekkende, om den ikke var alvorlig. Vi kunne humret lett av ordførerens formodentlige mageplask, ristet på hodet av elendig kommunikasjon mellom administrasjon og politikk og latt det være med det.

Men alt dette surret med tiltakene gjør en kaotisk og farlig tid enda mer krevende.

Folk i Tromsø vet snart ikke hva som er opp eller ned på tiltakene. Hvilke tiltak som i det hele tatt fungerer, blir man ikke i alle fall ikke klok på.

Vår statsminister Jonas Gahr-Støre skal håndtere en krise som man ser en gang hver tredje generasjon. I stadig økende grad ser det ut som om han lar ekspertveldet løse pandemiens utfordringer for ham. Og overlater altfor mye ansvar til lokale myndigheter som komponerer egne lappetepper av tiltak.

Foreløpig har strategien ført til frustrasjon og forvirring. Det som kommuniseres ut til oss arme folk, er i alle fall ikke beroligende.

Men det er overraskende mye ro fra vår øverste politiske ledelse nå. Det spørs om det ikke forsterker angsten i befolkninga mer enn det demper den.

FHI og Helsedirektoratet blir knapt enige seg imellom, eller innad i egne rekker, om hvilke tiltak som vil være mest nyttige. Man får nesten inntrykk av at alle drukner i data – den ene vurderingen slår den andre i hjel. Kommunikasjonen slår sprekker alle veier.

FHI har de siste ukene ikke gjort annet enn til stadighet å skyve ansvar for diverse rot over på Kommune-Norge.


Imens venter landets øverste politiske ledelse på noe. Hva det er, kan man bare gjette seg til.

Og folket? Vi blir bedt om å reise mer til flere land. Men huske å vaske hendene.

One night stands med fremmede er greit, så lenge du hilser med albuen først. Ha på munnbind når du skal hente deg øl i baren.

Men ikke overalt. I Tromsø kommune. I Balsfjord kommune kan du vifte med skjegget så mye du vil i lystig lag. Det at UNN er sykehuset som må behandle de smitta både i Balsfjord og Tromsø er visst underordnet.

Virkemidlene vi kan bruke for å bremse smitten fremstår som halvtygd og spyttet ut.

Se bare på kaoset med koronapasset: Regjeringa endret smitteforskriften ens ærend slik at kommunene kunne avhjelpes med et koronasertifikat som et tilleggstiltak. Det var et opplegg skreddersydd for Tromsø kommune – Gunnar Wilhelmsen fikk gjennomslag hos sine egne og sto rak og fornøyd.

Det hastet å innføre det – arbeidslivsorganisasjonene stilte seg bak det, det var bred politisk enighet om å gjøre Tromsø til en pilotkommune. Det førte til skarpe fronter i befolkninga, og mye uro – men de folkevalgte diskuterte, laget forbehold og åpnet for innføring.

Datatilsynet sier til Nordlys at det juridisk er innafor å innføre koronasertifikat på dagens grunnlag – fordi det tross alt er forskriftsfestet.

Så det var vel bare å innføre det helsikes sertifikatet som vi har kranglet om i to uker her i byen?

Nei da. Det som går fort opp kommer fort ned igjen. FHI sier at ansvaret for personinformasjon ved bruk av kornasertfikat, den ligger hos kommunene selv. Personvern ved bruk av koronapass innenlands er ikke ferdig utredet. Man har holdt på siden mai, og vil holde på i noen uker til.

Slik koronasertifikatet er rigget nå, så kan han Frode på puben lese av QR-koden på koronapasset ditt med en mobiltelefon. Da får han opp din personlige helseinformasjon i et helt minutt: om du har vært koronasyk, om du er vaksinert eller ikke. Hvis Frode på puben forteller til Gudrun på nærbutikken at du ikke er vaksinert, altså hvis din informasjonen kommer på avveie, er kommunen gjort ansvarlig.

Da kan Datatilsynet gi kommunen millionbot for brudd på personvernet.

Er du forvirret nå? Jeg er forvirret.

Det er en enkel liten app for Guds skyld. Den trenger vel ikke å gå gjennom vurdering i fire offentlige instanser for å fikses på, slik at din informasjon ikke kommer på avveie.

Dette kolossale rotet får det til å virke som om ingen snakker sammen. Er det ordføreren som ikke har snakket med administrasjonen før han gikk opp som ei løva med sine krav om sertifikat?

Er det sentrale myndigheter som har glemt det der med personvern litt da de fattet et vedtak som er helt ubrukelige for kommunene nå?

Jonas Gahr Støre ville fremstå som handlekraftig med forskriften om koronapass. I stedet får ekspertveldet og forvaltning ham til å fremstå som handlingslammet. Dette er en formidabel styringsfloke som må løses, snart.

For behovet for koronasertifikat vil ikke bli mindre. Tromsøs mageplask vil være en egen hodepine for Båtsfjord, Bergen, Bø en dag i nær fremtid.

Vi kan ikke rote med folks tillit på denne måten.

Europa er episenteret for smitte og åstedet for voldsomme folkeopprør. Det er ingen grunn å tro at noen av delene vil stoppe ved norskegrensa.