Gå til sidens hovedinnhold

Hvor går grensen mellom humor og rasisme?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis man gjør et kjapt søk på Youtube med søkeordet «samer», kommer det opp et titalls rasistiske videoer som nedlater, tråkker på og gjør narr av samer. Disse videoene har til sammen nesten en million visninger. Vi lurer derfor på: Hvor går grensen mellom humor og rasisme?

Den ene videoen vi finner er tatt fra ett tidligere NRK program kalt «Ukens vinner». I videoen «Faktore: Er det smakløst å kle seg ut i andre kulturers drakter» ser vi Tore Sagen kledd ut i en kofte og en sombrero hatt. Videre leser han en uttalelse fra nåværende sametingspresident Aili Keskitalo, hvor han imiterer en stereotypisk finnmarksdialekt.

Aili Keskitalo hadde tidligere uttalt:

-Jeg vet hvordan jeg føler det når jeg ser en falsk samekofte- det skjærer i øynene. Det er også dette utsagnet Sagen gjør narr av. Videre viser han et bilde av mørkhudet person i kofte hvor han skriker høylytt « det skjærer i øynene!»

I en uttalse til den samiske avisen Avvir har NRK uttalt at dette var en del av et satireprogram, hvor Sagen skulle gjøre parodiere «en sint mann» og utvikle en slik person mening til sitt eget. NRK sier selv at de har slettet videoen fra YouTube, men man finner den fortsatt viderepublistert av en privatperson.

Hadde NRK tatt dette seriøst, hadde de sendt inn en opphavsrett klage til YouTube for å få den fjernet for godt. Selv om disse videoene er flere år gamle, ser man i kommentarfeltet at de er nylig blitt sett. Derfor ønsker vi at NRK tar ansvar å får fjernet Tore Sagen videoen helt fra YouTube.

Vårt største problem med denne videoen er at den fyrer opp andre i kommentarfeltet som har rasistiske motivasjoner. Denne «humoren» som NRK har produsert, vil automatisk bidra til flere rasistiske holdninger.

I en annen video vi finner på YouTube leser Atle Antonsen opp et innsendt leserinnlegg (Kommisjonen- leserinnlegg mot samer) som kommer med uriktige fakta om samer. Dette blir oppfattet som fakta av de som ser videoen. Selv om Antonsen ikke har skrevet dette selv, er det problematisk at han valgte å lage humor av dette.

Her er bare noen av kommentarene vi fant under Atle Antonsen sin video:

«Æ e nordnorsk men æ ikke mot sama dokker e noen småe gnålkuka»
«Beste talen æ har hørt»
«Ler så æ dævver!! Hhahaha. Så sykt bra!»
«HAHA Konge!»
«Tidenes leserinnlegg!»
«DETTE ER FETT Å HØRE PÅ»

For to år siden ble en ung same slått ned på åpen gate i Tromsø bare fordi en mann «hadde lyst». I fjor ble en ung samisk kvinne kjeftet på fordi hun snakket samisk på bussen. Vi ønsker at NRK tar ansvar for sin viderepubliserte video, samtidig ønsker vi at YouTube som plattform skal ta både rasistiske videoer og kommentarer. Både videoene og kommentarene strider med YouTube sine egne rettningslinjer mot rasistiske holdninger.

Om artikkelforfatterne:

  • Maria Graff studerer årsstudium i nordsamisk ved UiT
  • Lemet Máhtte Eira Sara er språkmedarbeider og har vunnet språkløftepris fra Sametinget i 2020.

Kommentarer til denne saken