Senterpartiet stormer fram på meningsmålingene, samtidig som det er musestille når helsepolitikk debatteres. Norsk Sykepleierforbund har invitert samtlige partiledere til en prat på sosiale medier, og det er kun Venstre og Senterpartiet som ikke har deltatt. Det er ikke bra med tanke på at sykepleiermangel er et tema som mange i befolkningen er opptatt av.

I følge NAVs bedriftsundersøkelse mangler Norge 7000 sykepleiere i år. Om 15 år mangler vi over 30,000 om vi ikke gjør noe nå. NSF og Unio gikk til streik i år fordi livsnødvendig kompetanse mangler, og det går utover liv og helse for våre innbyggere.

Lønn er ikke det eneste, men allikevel et raskt og effektivt tiltak for å rekruttere og beholde. Alle partier, med unntak av MDG, Rødt og SV, stemte for tvungen lønnsnemd da vedtaket kom opp i Stortinget.

Organisasjonen for kommunene, KS, er styrt av kommunepolitikere der de rødgrønne partiene har flertallet per i dag. Her avskriver man seg ethvert ansvar på stortingsnivå på den ene siden, mens man i KS styret flatt avviser alle krav fra NSF som vet hvor skoen trykker, samtidig som man i media roser og berømmer sykepleierne som står på og er så enig med NSF. Jeg kan ikke annet enn å applaudere dette intrikate politiske spillet.

Bli mer synlig i debatten om sykepleiermangelen

NSF er Norges fjerde største fagforening, og organiserer 120,000 sykepleiere. Det er mange stemmer det! Sykepleierne jeg snakker med er lei tomme løfter, og å høre at partene må ordne opp når partene faktisk ikke klarer dette alene.

Jeg oppfordrer alle partiene om å bli mer tydelig på hvordan de skal løse sykepleiermangelen, og vær gjerne konkret. Jeg vil spesielt oppfordre Venstre og Senterpartiet om å ta imot utfordringen til forbundsledelsen i NSF, og bli med på et nettmøte der dere kan få sagt hva dere mener er viktig for helsetjenesten i Norge.