Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer med hybelprisene i Bodø?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg husker godt mitt første år som student i Bodø. Fjellene var vakre, nordlyset strålte, og hyblene hadde en grei pris. I 2016 kostet det 4900 kroner per måned for å bo i hybel, noe som var helt ok. 5,000 kroner ble på en måte et magisk tall jeg ville holde meg under når det kom til husleie, noe jeg hadde forholdt meg til ved leting etter en plass å bo. Raskt merket jeg at dette ikke kom til å vare, derimot.

Til min store forferdelse så jeg ved neste semester at leia hadde økt til - det stemmer - 5,000 kroner! Okei, tenkte jeg. “Slapp av, det går sikkert fint.”

Men litt etter litt merket jeg og mine medstudenter at leia bare fortsatte å øke, fra 4900 kroner per måned i 2016, til 5600 kroner nå i 2021. “Hva er det som skjer med hybelprisene i Bodø?” tenkte vi, og diskuterte mye rundt det på fester og sammenkomster. Men det ble bare prat av det. Det var liksom ikke noe vi kunne gjøre med det.

Jeg mener at det er greit at boligmarkedet vokser, og at man må tenke på inflasjon og slikt, men å ha en hybelpris som nærmer seg 6,000 kroner - en økning på 22% på litt over 5 år - det blir bare for mye når man får studiestøtte på omtrent 8,500 kroner. Å konstant øke hybelprisene gjør det enda vanskeligere for studenter å få råd til mat, klær, og annet med den støtten de får.

Noen studenter må ta opp forbrukslån for å dekke levekostnader

Ingvild Aagre, privatøkonomi-rådgiver hos Lånfordeg, sier i en artikkel at forbrukslån kan brukes som en løsning om man får et plutselig behov for penger, så lenge man bruker dem på en ansvarlig måte. Videre sier hun derimot at mange studenter blir presset til å ta opp kredittgjeld (eller andre typer lån uten sikkerhet) for å dekke basisbehov, og at det ikke er noe hun personlig vil anbefale.

En undersøkelse gjort av Sentio i 2016, for Norsk studentorganisasjon (NSO), avdekker også at 28% av studenter i Norge har eller har tidligere måttet ta seg opp kredittgjeld for å ha nok penger til behov som mat, husly, og klær.

Jeg synes det er trist hvis unge personer må sette seg i kredittgjeld eller ta opp forbrukslånfor å klare å fullføre utdanningen sin. Jeg har troen på at hvis vi på en eller annen måte klarer å stabilisere hybelprisene eller øke studiestøtten, så blir det å være student en litt mindre stressende situasjon når det kommer til personlig økonomi.

Kommentarer til denne saken