Gå til sidens hovedinnhold

Hva hjelper det om du fullfører videregående hvis du mister deg selv på veien?

Nok en høyrepolitiker som hyller fraværsgrensa uten å ta innover seg realitetene. Med Høyre i regjering har åtte år gått tapt, også i skolepolitikken.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fraværsgrensa har siden den ble vedtatt i 2016 nærmest vært et skjellsord blant elever på videregående. Det er ikke uten grunn. For den har ikke fungert, tross hva høyrepolitikeren påstår i innlegget sitt.

Hva var målet igjen?

Høyre er beklageligvis så opptatt av å ha rett, at de glemmer å se konsekvensene av sine egne vedtak. Elevene har sagt det fra begynnelsen av, og rapport og rapport har bekreftet det; fraværsgrensa fungerer ikke.

For joda, om målet var å kun begrense fraværet i skolen eller å få alle ungdommer til å passe inn i malen for hvordan arbeidslivet ønsker at de skal se ut, så er jo fraværsgrensa prima.

Men er det virkelig verdt det, fem år seinere?

Nei, mener Senterungdommen.

For fraværsgrensa har ikke lykkes. Mens fraværet har gått ned, har medisinbruken blant unge eksplodert og det skrives ut rekordmange legeerklæringer (som attpåtil koster elevene penger) fordi to skoletimer borte i noen fag betyr at du ikke har rett til karakter lengre. Man trenger ikke være elev, foresatt eller matematiker, for den saks skyld, for å skjønne at det er totalt urimelig.

Høyres representant skriver at “å stille krav til elevene er å bry seg”. Jeg snakker både som elev i videregående skole, og på vegne av elever i videregående skole, når jeg sier at det allerede stilles nok krav til ungdommer - både i skolen og i samfunnet ellers.

Med dagens fraværsgrense har det ikke noe å si hvor godt du kan pensum - for om du har mer enn 10% fravær, så har du ikke rett til karakter i faget. I verste fall kan det bety at en står uten vitnemål, men allikevel har massevis av kompetanse og vurderingsgrunnlag. Det er ikke bra for elevene, ei heller for samfunnet.

Senterungdommen mener tillit er noe av det aller viktigste vi har i samfunnet vårt, og vi mener alle politikere har et ansvar om å lytte til folk. Det har Høyre tydeligvis glemt av - nok en gang. Fraværsreglementet i videregående opplæring må endres. Det er totalt urimelig at jeg og andre elever kan miste vitnemålet vårt fordi vi trengte en ekstra kjøretime - eller fordi det var for dyrt å dra til legen og ordne den legetimen.

Og dessuten; det er bred politisk enighet om at psykisk helse må høyere opp på dagsorden. Når vi vet at økt medisinbruk og større press på elevene er konsekvenser av fraværsgrensa, hvorfor stoppet ikke Høyre mens leken var god? Det har jo ingen verdens ting å si om du fullfører videregående hvis du mister deg selv på veien.

Kommentarer til denne saken