Gå til sidens hovedinnhold

Høyres skattekutt til folka på vestkanten hjelper ikke Nord-Norge

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg han har sendt til flere lokalaviser, viser Erlend Svardal Bøe fra Høyre sin totale mangel på virkelighetsforståelse for vanlige folk sine utfordringer. Dette ser ut til å være et problem han deler med samtlige partifeller i Høyre. For samtidig som at folk har slitt med å få endene til å møtes og mange bedrifter har måtte legge ned, har Høyre prioritert skattegaver til rike spekulanter sørpå. Det er en umusikalsk prioritering.

Fullstendig tonedøvt ble det da statsminister Erna Solberg i et intervju 12. mars i år ble spurt om hva hun tenker om at folk sliter med å ha råd til klær og mat på bordet, og repliserte «(..) Hadde de egentlig råd til det før og?»

Høyres arroganse overfor folk som har slitt med å få endene til å møtes er sjokkerende, men retorikken passer godt med politikken. Høyres landsmøte ønsker avvikling av formueskatten og vil gjøre flere av landets rikeste til nullskatteytere. Når de i tillegg vil unnta aksjer fra formuesskatten koster fellesskapet 7,2 milliarder kroner. Hele 7 milliarder av de går til landets 10 prosent rikeste. Det er skaper ikke verdier i nord. Det er oppskriften på økte forskjeller.

Det samme er Høyres gjentatte pengegaver til landets utleiebaroner, mens landets studenter må ta til takke med mer i lån. Sistnevnte kun under forutsetning av at de kan dokumentere tapt inntekt, noe som er umulig for mange studenter i et arbeidsmarked med få deltidsjobber.

Høyre kan gjerne fortsette å skyve de små- og mellomstore bedriftene foran seg i skattepolitikken. Men Høyres finansminister sitt departement har enda ikke klart å dokumentere at skattekutt fungerer for å skape arbeidsplasser. Derfor mener jeg fellesskapets penger må bruke på ting som funker, ikke ideologisk eksperimentering.

Det er den sosialdemokratiske samfunnsmodellen som har berget oss gjennom koronapandemien. At vi har små forskjeller mellom folk og høy tillit til at myndighetene vil vårt beste. Den tilliten svekkes når vi ser at de rikeste exit-gutta får skattekutt og en vekst i inntektsstigen samtidig som sykepleiere, lærere og renholdere her i Tromsø fortsatt må betale en tredjedel av inntekten i skatt. Det er verdt å spørre seg om Erlend Svardal Bøe og Høyre synes dette er rettferdig?

Arbeiderpartiet har siden starten av pandemien sagt at vår viktigste jobb er å sikre folk en trygg økonomi og gi bedrifter forutsigbarhet. Vi har slept regjeringa etter oss i å sikre reiselivet en krisepakke, støtte små-og mellomstore bedrifter og bedre vilkår for selvstendig næringsdrivende. Det er tiltak som faktisk kommer til å holde hjulene i gang for bedrifter, barer og kulturinstitusjoner.

Høyre har hatt 8 år og utallige krisemilliarder på å prioritere oss her i nord. Dessverre ser vi at de ikke evner å ta i bruk mulighetene vi har her. Hvis Arbeiderpartiet vinner valget er en ny og offensiv politikk for Nord-Norge noe av det første vi skal sette i gang med. Skape arbeidsplasser innenfor reiselivet, kulturlivet, i fiskeri og i industri. Prioritere vanlige folk, ikke de som allerede har mest fra før. Nå er det oss i nord sin tur.

Kommentarer til denne saken