Gå til sidens hovedinnhold

Høyres fall

Sentraliseringen av vaksiner bærer galt avsted for Høyre og Regjeringen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Tromsø må de neste ukene håndtere et massivt utbrudd av covid-19, det største hittil i pandemien, bare på torsdag er det minst 30 nye smittede. Det har potensial til å bli omfattende, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

Smitten har spredd seg blant russ og studenter, kommunen står overfor en enorm utfordring med sporing. Tromsø er en av landets største studentbyer, et miljø der mange bor tett i kollektiv og i hybelfellesskap, hvor det er vanskelig å drive sporingsarbeid.

Sammen med FHI blir Tromsø kommune nå nødt til å vurdere ulike tiltak som nedstengning av utelivsbransjen, av skoler og treningssentre. Innbyggerne må være forberedt på at tiltakene kan komme raskt, trolig før helgen.

Likevel må Tromsø fra kommende mandag avgi over en tredjedel av sine vaksinedoser til et utvalg kommuner med adskillig lavere smittetrykk, noen av dem med raskt fallende smitte den siste tiden. Et større tillitsbrudd enn dette fra Regjeringen, og noe mindre sjarmerende, er det vanskelig å forestille seg.

Nå har det gått prestisje i saken og lite tyder på at Regjeringen vil rette opp i egne feil. Selv om det er åpenbart at man skulle sørget for at Tromsø beholder sine vaksiner, på samme måte som Bergen og Trondheim, som også er vertskap for universitetssykehus med regionalt landsdelsansvar.

Situasjonen i Tromsø er et godt bilde på hvorfor Høyre taper oppslutning. Den politiske radaren har gått i stykker, partiet synker under 20 prosent på siste meningsmåling hos TV2. Heiet fram av Aftenposten og et knippe lokalaviser i Oslo, har Høyre valgt et svært dårlig tidspunkt for å sentralisere et knapphetsgode. Det er Høyres valg, og det kommer også til å bli Høyres fall.

Den grunnleggende logikken har frem til nå vært at vaksiner bør fordeles dit smitteutbruddene kommer nå, ikke der de var i går. Med denne fremgangsmåten hadde det gitt klar mening å fordele mer til Oslo i vinter. Nå fremstår det som rett tenkning, men på fullstendig galt tidspunkt. Det er en politisk feilvurdering som vil true Høyres stortingsmandater mange steder i landet, også i Troms.

Ved inngangen til sommeren brukte Erna Solberg sin makt til å gjøre unntak for et Nesodden nesten uten smitte, på bekostning av et tungt nedsmittet Tromsø. Det har formodningen mot seg at det skal være glemt av velgerne i september.

Kommentarer til denne saken