Gå til sidens hovedinnhold

Høyre og Ole Brumm

To av forsvarsdebattens festligste aktører, Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes og hovedtillitsvalgt Pål B. Nygaard, har barket sammen her i Nordlys. Begge like ærlig og redelig engasjerte, men begge har somlet bort lommekalkulatoren. Regnestykkene deres går ikke opp.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Elvenes peker helt riktig på at Solberg-regjeringen siden 2013 har komplettert lagre og depoter, økt øvingsvirksomheten, startet oppbygging av nødvendige nye avdelinger og begynt å fylle opp personellrammen. Selv om en god del gjenstår, spesielt på personellsiden, er dette prisverdig.

Men nå vil Elvenes blant annet ha 80 nye stridsvogner for 12-15 milliarder, uten et ord om hvor han vil ta pengene fra. Han vil starte utbygging av kapasiteter med presisjonsvåpen også, uten å se at vi nødvendigvis vil stå overfor valget mellom stridsvogner eller kapasitet med presisjonsvåpen på meningsfyllt nivå.

Jeg anser meg bemyndiget til herved å utnevne Hårek Elvenes (H) til æresmedlem i Ole Brumm-klubben: «Ja takk, begge deler.»

Stridsvogner?

Hovedtillitsvalgt Pål B. Nygaard er talsmann for at det eneste som kan redde forsvarsevnen er at ikke et eneste medlem under hans vinger skal få endret en tøddel i sin hverdag. Ekspertise og kompetanse skal ikke inn i valg av ny type stridsvogner, for da risikerer vi endring. Og nye stridsvogner må får all del ikke vurderes opp mot presisjonsvåpen, selv om de ledende stridsvognlandene nå gjør nettopp dette. Og når John Berg peker på at Tyskland og Frankrike, USA og Storbritannia er i gang med slike vurderinger, og at vi bør vente på deres konklusjoner, påberoper Berg seg unik kompetanse.

Heller ikke Nygaard har funnet igjen lommekalkulatoren. Kanskje bikkja har spist den?

Forsvaret står overfor kritiske regnestykker. Det blir ikke penger nok til 52 F-35, fem Poseidon, langtrekkende luftvern, stridsvogner, presisjonsvåpen, ubåter og alt det andre vi trenger for å henge med i svingene. Noe må reduseres i antall og noe må helt ut. Og etter valget må det noen inn i regjering og stortingskomité som ikke har høl i lomma der de pleier å oppbevare lommekalkulatoren.

Kommentarer til denne saken