Gå til sidens hovedinnhold

Høyre og fastlegeordningen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå klarer jeg ikke å holde stilt lenger av alt skrytet fra Høyre om deres fantastiske helsepolitikk. I et innlegg på Nord-Norsk debatt skriver 2.-kandidat for Høyre i Troms, Christine B. Killie, at «Høyre har store ambisjoner for helsepolitikken». Hun mener selvfølgelig den delen av helsevesenet som dreier seg om sykehusene. Jeg må først ta litt voksenopplæring. Helsevesenet vårt består av primærhelsetjenesten (fastlegene) og spesialisthelsetjenesten (sykehusene og litt til). Primærhelsetjenesten er grunnmuren i helsevesenet og sykehusene er helt avhengig av at denne delen av helsevesenet fungerer Høyre og Bent Høie har gjennom de siste 8 årene ført fastlegene inn i ei krise. Bent Høie fikk klare advarsler om en begynnende krise i 2015. Han bare blåste av det og gjorde ingenting før vi var i 2018, 3 tapte år. I 2018 innrømmet han endelig at det var en krise i fastlegeordningen, men han måtte jo første kartlegge og så utarbeide en tiltakspakke. Denne kom først i 2020 og skal gå til 2023 og da er Høie og Høyre såre fornøyde og imens forverrer krisa seg. Er det krise så må det gjøres noe nå og ikke over flere år. «Huseieren: Huset mitt brenner. Brannvesenet: Vi sender bort en mann for å slokke i dag og så trapper vi opp med en mann til i neste uke.» Sånn tenker tydeligvis også Høie/Høyre.

Det er ledige fastlegestillinger over hele landet, også sentralt på Østlandet. Flere fastlegestillinger i Tromsø har stått ledig lenge og det kommer ingen søkere til tross for at stillingene har vært utlyst flere ganger. Tromsø kommune har måttet bevilge 10 mill. kroner over 5 år for å hindre at fastlegeordningen i kommunen bryter helt sammen og dette er altså en statlig ordning som kommunen må bruke penger på å redde.

Så hvor er «Høyres store ambisjoner for primærhelsetjenesten»? Jeg har ikke sett en eneste representant for Høyre som har uttalt seg om krisa i fastlegeordningen i løpet av valgkampen og det kan man skjønne når man ser på resultatene etter 8 år med Høie.

Og i dagens Nordlys skriver Jens Johan Hjort: «Putt Erlend i urna». Hva har han gjort for fastlegeordninga? Han sitter i kommunestyret og veit at Tromsø kommune har måttet bruke penger på ordningen og han har også vært statssekretær hos helseminister Bent Høie, men han har vært helt taus om fastlegeordningen.

Hans Kristian Sveaas har vært fastlege i Nedre Eiker kommune (nå Drammen kommune etter kommunesammenslåing) i mange år. Han blei pensjonist i desember 2020, 69 år gammel. I sommer valgte han å gå tilbake til sin fastlegestilling igjen da det var ingen som ville overta. Sveaas er mangeårig Høyre medlem og har vært varaordfører for Høyre i Øvre Eiker kommune. Han skreiv på Facebook: «- Takket være åtte års neglisjering av fastlegeordningen har rekrutteringen stoppet helt opp slik at min innbringende legepraksis på sentrale Østlandet ikke frister noen. Dette skjer på Høyres vakt, samtidig som Høie skryter av sin og partiets helsepolitikk. Stemmen til en gammel fastlege og mangeårig Høyre-politiker vil dere likevel gjerne ha. Vel, vel.»

Dette er rein slakt av Høyres helsepolitikk av Høyremedlem og Høyrepolitiker. Jeg skjønner godt hvorfor ikke Høyre i det hele tatt snakker om fastlegeordningen, kun få ned ventelistene på sykehusene. Jeg kan love Høyre at hvis fastlegeordningen kneler så går i hvert fall ikke ventelistene ned. River du grunnmuren så raser huset.

Kommentarer til denne saken