Gå til sidens hovedinnhold

Høyre har lite å skryte av i Tromsø

Valgkamputspill svekker ikke inntrykket av at Høyre har sviktet Tromsø.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyre-toppene Erlend Svardal Bøe og Anne Berit Figenschau går knallhardt ut i et innlegg her i Nordlys fredag.

Veksten i folketall i Tromsø har stagnert, og Høyre-toppene knytter det direkte til at Arbeiderpartiet har ledet Tromsø de siste seks årene.

Bøe og Figenschau har rett i at Arbeiderpartiet med SV, Rødt og MDG på slep har hatt lite fokus på nye etableringer i Tromsø. En stor offentlig sektor har blitt en sovepute i en by der for mange har tatt veksten for gitt. Den tiden er forbi, likevel mangler Tromsø et oppegående apparat for effektiv politisk påvirkning og lobby-arbeid i Oslo.

Men like mye av skylden for befolkningsutviklingen kan like gjerne legges på en Høyre-regjering som de siste åtte årene har manglet interesse for Tromsø, og en offensiv plan for den største byen i nord. Erna Solbergs liste med lovnader til Tromsø i 2013 blir stående som et av de største løftebrudd i nordnorsk politisk historie. Mange av de som stemte på henne i Tromsø har god grunn til å være skuffet over resultatene. Veistandarden i området er elendig. Og der hun skulle bygge Ullsfjordforbindelsen putrer det istedet en gammel rustholk forkledd som ferge. Tromsø-regionen har fått en forsvinnende liten andel av vei- og samferdselsmidlene.

Riktignok har man på tampen fått på plass en bymiljøavtale, men med en statlig finansiering som er lav sammenliknet med andre byer i Sør-Norge.

Forklaringene på folketallsutviklingen i Tromsø er sammensatt. Her trenger vi mer data på hvem som flytter, og hvorfor de gjør det, før vi kan trekke for bastante konklusjoner.

Men SSB har uten tvil publisert statistikk som bør få alarmklokkene til å ringe høyt i Tromsø og Nord-Norge. Akkurat som Oslo har også Tromsø nå betydelig netto utflytting. Men mens Oslofolk som flytter gjør det til Bærum og nærliggende kommuner, drar tromsøværingene - og langt flere enn før - sørover og aller helst til Oslo.

Dette er markant for utviklingen, og det er selvsagt også en koronaeffekt inne i bildet her. Turismen som blomstret i Tromsø for inntil halvannet år siden, ligger fortsatt med brukket rygg. Mange av de som jobbet der har blitt ledige, og flere av dem har satt kursen tilbake sørover igjen.

Bøe og Figenschau gjør rett i å reise en debatt om at Tromsø har stor og økende utflytting av folk i sin beste alder. Det er viktig. Og det bør føre til en kraftig selvransakelse i mange miljøer Tromsø, for å finne frem til mulige øvrige årsaker og løsninger.

For eksempel at det er et økende misforhold mellom økende utflytting - og det faktum at Tromsø fortsatt har et av de aller vanskeligste boligmarkedene for de unge som skal kjøpe.

Men mangelen på nasjonale strategier for landets arktiske hovedstad er noe Høyre selv må ta ansvar for. Det gjelder også Høyres egne folk i Tromsø, og i høyeste grad Bøe og Figenschau selv. Private arbeidsplasser er selvsagt viktig. Men Høyre har ikke vist noen vilje til å flytte statlig virksomhet til Tromsø for å understøtte kunnskapsmiljøene i byen. Her er det store muligheter, men liten politisk vilje.

I løpet av åtte har ikke Høyre i Nord-Norges største by heller ikke klart å dyrke frem en eneste statsråd eller statssekretær i Solberg-regjeringen.

Hvis man skal legge de politiske resultatene til grunn, har Høyres lokale folk mislyktes grundig med en viktig jobb; å målbære Tromsøs interesser inn i regjeringsapparatet, der de viktige beslutningene tas.

Kommentarer til denne saken