Gå til sidens hovedinnhold

Høyre har glemt Nord-Norge

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Se mot nord. Oftere. Det er langt dette landet. Det meste er nord».

Ordene er hentet fra et av Rolf Jacobsen sine dikt.

Erna Solberg og resten av Høyre-regjeringen, med Frp som støttehjul, burde la seg inspirere av dette diktet. For i snart åtte år har Høyre-regjeringen gitt blaffen i Nord-Norge.

Resultatene av åtte år med sentraliseringspolitikk tikker inn. Denne uka kom SSB med tall som viser at befolkningstallet i Nordland og Troms og Finnmark sank med over 2000 personer i 2020.

Det er dramatiske tall – og en direkte konsekvens av en villet sentraliseringspolitikk fra Høyre og Frp. Endringer i flyttemønster skjer ikke over natta. De siste årene har de store politiske debattene som omhandler Nord-Norge handlet om tvang, nedlegging og sentralisering. Folk i nord har gang på gang blitt overhørt, overprøvd og overkjørt. Det verste eksemplet var å slå sammen Troms og Finnmark, selv om 87 prosent av Finnmarks befolkning sa nei i en folkeavstemning. At avstanden fra Kirkenes nordøst i Finnmark til Langvassbukta sørvest i Troms er den sammen som fra Oslo til Bremen (!), spilte ingen rolle. Erna Solberg ville tvinge de sammen, og slik ble det.

Høyre-regjeringen har brukt åtte år på å systematisk sentralisere tjenester alle trenger. Politireformen har ført til tidenes sentralisering av politiet. NAV-kontor, tingretter og skattekontor er lagt ned. Høgskolen på Nesna er lagt ned av regjeringen. Det samme har skjedd med sykepleierutdanningen i Sandnessjøen – selv om vi trenger både flere lærere og sykepleiere. Andøya flystasjon er nedlagt, og de fleste av Forsvarets Bell-helikoptre er flytta sørover. Ambulansetilbud er flytta lenger unna folk.

Legger vi alt dette sammen kan det neppe komme som noen overraskelse at folketallet går nedover.

For det gjør inntrykk når jeg snakker med en barnefamilie på Senja som har et alvorlig sykt barn, som vurderer å flytte fordi de er redd for at ambulansen ikke kommer i tide om noe skulle skje.

Når folk ikke engang lenger tør å bo der de bor – er det da så rart at folk flytter?

«Nei, vi har ikke god nok beredskap til å håndtere en situasjon av den typen vi hadde utenfor Hustadvika i nord. Det er for langt opp dit», sa Erna Solberg i Stortinget den 27. mars 2019. Noen dager i forveien hadde cruiseskipet Viking Sky fått motorstans utenfor Hustadvika. Det gikk heldigvis bra – på grunn av at helikoptre, redningsskøyter og dyktige redningsfolk kunne komme raskt til unnsetning.

I etterkant ble statsministeren spurt om beredskapen i nord var god nok til å håndtere en lignende situasjonen. Det innrømmet statsministeren at den ikke var. Det er ikke godt nok.

Nedgang i folketall og sentralisering er ingen naturlov. Det går an å gjøre noe med det. Folk trenger å vite at arbeidsplassen deres ligger der også i morgen. At de har tjenester vi alle trenger i nærheten. For å få til det trenger Nord-Norge en ny politisk kurs. En politisk kraft som er villig til å se nordover.

Kommentarer til denne saken