Gå til sidens hovedinnhold

Hodet over vannet – endelig?

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alfheim svømmehall er forhåpentligvis reddet fra en skjebne som restaurant, hotell, museum, kunsthall eller som et eller annet diffust «samlingssted» for folk, med eller uten servering.

For nå blir bygget etter alle solemerker «vernet etter formål». Det betyr at den gamle svømmehallen forblir svømmehall, og godt er det. Jeg har tidligere skrevet at arkitekt Jan Inge Hovig tegnet et svømmeanlegg, ikke en bingohall eller et torg for loppemarkeder. Nå skal bygningen fortsatt ha formålet arkitekten skapte den for.

Prosessen for å redde et av byens fineste og mest særpregede bygg har vært lenger enn lang. For de som har jobbet iherdig med saken, må det ha fortonet seg som å svømme motstrøms til svømmemerket Havhesten gull, mange ganger. Fram og tilbake.

Kilometervis med sakspapirer, utredninger og avisartikler er produsert, parallelt med en utvikling der bygget langsomt råtnet ned. Så ble det flikket og reparert litt her og der, men det var ren akuttmedisin for den slitne bygningskroppen. Det er klart for alle at slik kan det ikke fortsette. Skal pasienten få status som oppegående igjen, må det skikkelig rehabilitering til.

Økonomien er det store og springende punkt: hvordan skaffe midler til full renovering og samtidig utarbeide et levedyktig konsept for videre eksistens og vekst?

Oppgraderingen av bygningen er kalkulert til minst 100 millioner. Hvor skal pengene tas fra? Ordfører Gunnar Wilhelmsen har tidligere tatt til orde for salg av en del av arealet nedfor svømmehallen, det som kalles Alfheimparken. Det vil i så fall vekke protester.

Men et sted må pengene tas fra, og selv om bygget blir vernet etter formål, og det i seg selv gir muligheter for å søke midler fra staten, er det begrenset hvor mye man kan få.

Uten finansiering av en betydelig oppussing, er det ganske enkelt ingen realisme i prosjektet. Det er ønsketenkning å tro at Alfheim svømmehall vil overleve, dersom den havner i kommuneøkonomiens nådeløse kvern, og settes direkte opp mot andre prosjekter, for ikke å snakke om kommunal drift.

Ordføreren har også sagt at det er naturlig å koble Tromsøbadet til Alfheim svømmehall. Nå er det gjort. Styreleder Andreas Willumsen sier til Nordlys (lenke) at de står klare til å overta på Alfheim.

Dette medfører mange stordriftsfordeler, som bemanning, kompetanse og innkjøpsavtaler, blant annet. Konsept og tilbud vil også stå sentralt. Blant badegjestene på Alfheim har det vært en god del eldre folk, spesielt på morgensvømmingen. De løper ikke ned dørstokken på Tromsøbadet, der det nå sysles med planer som skal trekke mer publikum, ikke minst ungdom.

– Målgruppen for anlegget må sees i sammenheng med tilbudet på Tromsøbadet. Det er viktig at man etablerer tilbud som kommer hele befolkningen til gode og som bidrar til bedre folkehelse. Og anleggene må utfylle hverandre fremfor å konkurrere mot hverandre, sier styrelederen i Tromsøbadet.

Ved siden av å beholde 25-meters bassenget, mener han det kan være aktuelt å etablere et utebasseng også, samt å relansere en restaurant som var tilknyttet anlegget da det var nytt, blant annet.

Det er ingen tvil om at Alfheim svømmehall har store muligheter til å trekke mer publikum, ikke minst turister. Beliggenheten gjør anlegget helt unikt. Her er lys, luft og vann, store glassfasader som slipper naturen inn, enten det er stjernehimmel og nordlys vinterstid, eller overveldende fargeinntrykk på våren, når den knall grønne fjellveggen på den andre siden av sundet står i sterk kontrast til snøen. Da er det fantastisk å være badegjest på Alfheim!

Mange tromsøværinger har et sterkt forhold til anlegget. Det var her de lærte å bli trygge i det våte element, det var her de lærte å svømme, og herfra har de mange gode minner.

Det viktigste nå er imidlertid at Alfheim svømmehall får hodet over vannet rent finansielt, slik at bygningen blir bevart og brukt til det den var konstruert for. En perle som dette har ikke Tromsø råd til å miste!

Kommentarer til denne saken