Gå til sidens hovedinnhold

Hjertet skal slå også etter koronakrisen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Har du også en koselig kafé på hjørnet? Et unikt sted, med lun stemning og varme folk bak disken? Et sted du går til for å senke skuldrene, trekke pusten og nyte livet? Nå er disse stedene i fare.

Det er satt inn strenge tiltak for smittevern. Vi skal omgås færrest mulig og vi skal holde oss mest mulig hjemme. Dette er riktig for å bekjempe smitten, men skaper samtidig en umulig situasjon for alle næringsdrivende som er avhengig av at vi går ut og at vi lever sammen. Kafeer, barer, konsertsteder, restauranter, kinoer - og mange flere.

De som sliter mest er ikke stedene med store kjeder i ryggen, men de små og uavhengige stedene. Stedene som eies av naboen din. Stedene med sjarm og med mer stå-på-vilje enn penger. Dette er stedene som til vanlig går rundt og gir jobber til lokalsamfunnet sitt, men som nå er på vei mot konkurs. Vi kan ikke slippe opp på smittevernstiltakene, men vi kan likevel hjelpe disse stedene.

Tiltakene som regjeringen la frem i dag, mandag, er en god start, men det er ikke nok. Spesielt problematisk er det at kompensasjonsordningen for bedrifter er tidsbegrenset. I første omgang gjelder den kun frem til februar 2021. Dette skaper en usikkerhet og uro som er unødvendig. I stedet for ordninger som stadig endres, fjernes og legges til, burde regjeringen vært tydelige på at ordningene skal bestå så lenge pandemien varer. Det ville fjernet mye press fra bedriftenes skuldre.

Mange bedrifter har også brukt opp midlene som var på konto ved pandemiens start. Sparepengene de hadde er borte og situasjonen for mange er fortvilet. Derfor er det ikke nok med en kompensasjonsordning som kun dekker en del av de faste utgiftene. Det er på tide å ta frem flere av de økonomiske virkemidlene i verktøykassa. Dette kan for eksempel være utsettelse på betaling av arbeidsgiveravgift og moms eller økning av ordningen med lønnstilskudd.

Det er også vesentlig at vi tar innover oss de menneskelige sidene ved denne situasjonen. Næringslivet som nå sliter består ikke av abstrakte tall og statistikker, men av mennesker. Det er noens familiemedlem, venn eller nabo som nå opplever at livsgrunnlaget er i ferd med å smuldre bort. Det psykiske presset ved å stå i en slik situasjon er vanskelig å forestille seg for oss som står utenfor. Mange jobber et antall timer som langt overstiger ei vanlig arbeidsuke. Nå trenger de hjelp.

Det er på tide at regjeringen kommer sterkere på banen. Nå trengs flere tiltak som kan hjelpe de små bedriftene over kneika. Dette er hjertene i mange lokalsamfunn og hjertene skal fortsatt slå når vi kommer ut av koronakrisen. Men det er ingen selvfølge. Om de ikke får hjelp nå, vil det for mange være for sent. Skal kafeen på hjørnet fortsatt være der om noen måneder, er det nå den trenger hjelpen.

Kommentarer til denne saken