Gå til sidens hovedinnhold

Historien om grisen Sander

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne gangen var det en reduksjon i straffen til en grisebonde, som attpåtil var leder i Norges Bondelag, som gjorde meg forbannet. Samtidig ble jeg ikke sjokkert over det faktumet at bonden hadde lederverv i Norges Bondelag da akkurat denne hendelsen fant sted - for er det èn ting livet så langt har lært meg, så er det at mennesker med makt absolutt ikke er noe bedre enn resten av oss.

Likevel klarer jeg ikke å begripe akkurat hvor svake systemene våre er, og ikke minst hvor naiv og ignorant folk er. En naivitet som gjør det så lett for dyremishandlere – presset og støttet av kapitalisme og konsumisme – å fortsette og profittere på dyrs lidelse, og til og med bli tillitsvalgt av bondestanden.

Eller, det blir feil å si at folk er dum eller ignorant, kanskje folket bare ikke vet? Vel, la meg opplyse deg.

Den aktuelle bondelagslederen kastrerte - altså skjærte bort de mest følsomme kroppsdelene til grisen Sander – filmet og bevitnet av Norun Haugen som brukte klippet i dokumentaren ”Griseindustriens hemmeligheter” vist på NRK.

Sander ble bundet fast, lagt over en grisebinge og kastrert, uten noen form for bedøvelse, noe som er pålagt under all form for kastrering av dyr.

Haugen beskriver øyeblikket selv på Instagram; ”Frykten i Sanders øyne da han fikk tauet rundt ansiktet sitt. Kraften i bena hans da han prøvde å komme seg løs mens den sløve skalpellen skar ut hans mest sensitive kroppsdel. Skrikene hans som etter hvert gikk over til en slags gråtelyd da han ga opp kampen for å slippe smertene.”

Bondelagslederens straff i Borgarting lagmannsrett på 20 000 i bot og 45 dagers betinget fengsel, ble i ankesaken redusert til 24 dagers betinget fengsel - mens boten ble opprettholdt. Sakkyndig veterinær, som retten la vekt på uttalelsene til, var selv blitt filmet under NRK- dokumentaren mens han kastrerte 134 grisunger uten bedøvelse. Retten reduserte straffen fordi de mente det bevist at dyrevelferdsbruddene ”ikke var tilstrekkelig alvorlig”. Tårene presser på. Hva er det vi tillater oss å gjøre med våre husdyr?

Innser du som leser dette, at den kjøttklumpen du kjøper på butikken har vært et levende vesen, som kan ha blitt mishandlet? Hvorfor er det ingenting som tar en bakgrunnssjekk på hvem som får ha dyr? Hvorfor ble en veterinær brukt som sakkyndig i rettsaken som omhandlet kastreringen av Sander, som selv har blitt filmet i å ha kastrert 134 grisunger på ulovlig vis? Har vi for mye tillit til vårt kjære fedreland?

De reklamene man får servert overalt, til og med i Mat-og Helsebøkene på barneskolen vi fikk som var sponset av det Norske Kjøtt- og Meieriforbundet, er ren løgn og reflekterer på ingen måte virkeligheten for 99% av norske kyr. Norske kostholdsråd har i alt for lang tid blitt påvirket av kjøtt- og meieriindustrien, det er på tide at vi våkner opp og sier nok er nok.

Visste du at kun 0,27% av norske griser får være ute? 0,07% av kyllingene? Og disse to gruppene, altså gris og fjørfe, utgjør 97,39% av norske husdyr. Så hvis jeg hører èn person til si at ”nei altså i Norge får jo dyrene være ute mye og de har det bra” – så klikker jeg.

Heldigvis blir det bedre, og det er lette ting vi alle kan gjøre. En føler seg kanskje dårlig, stakkarslig eller vil bare glemme alt dette forferdelige som foregår, men jeg håper at du som leser dette har noen følelser nå – og velger å bruke de til noe positivt. Du trenger ikke slutte å spise ribbe på julaften, eller gjøre noe helt ekstremt, for det kan føles skremmende å tenke at man må endre på noe. Ett lite steg i riktig retning kan være å kjøpe fra Kolonihagen, ettersom de stiller strengere krav enn andre. Økologisk kjøtt, kylling fra Solvinge. Det er for mange historier om kyr som drukner i egen avføring, eller griser som sliter med sår på kroppen som følge av det kalde, harde betonggulvet som så mange griser i Norge ligger på. Meningen med å nevne slike ting er ikke å få deg til å føle deg dårlig, men å opplyse; nå vet du det, GJØR noe med kunnskapen din. Det er nå du har muligheten.

Meningen med alt dette er ikke å skape dårlig samvittighet og skam, men å opplyse om hva som skjer daglig – kamuflert av romantiske reklamer. Føler du noe? Bra! Føl, bli sint, bli smartere – det er fantastisk! Da har du allerede gjort noe, for det å føle empati for dyr som ikke har en stemme, kan bli til noe ekstremt verdifullt og handlekraftig. Det farligste av alt, vil være når mennesker slutter å bry seg – da kan vi like gjerne dukke under.

Kilde: Tallene er beregnet fra tallmateriale hentet fra Landbruksdirektoratet. Produksjonstilskudds-lister og Statistisk Sentralbyrå.

Dokumentaren ”Griseindustriens hemmeligheter” ble vist av NRK i 2019 og finnes her.

Kommentarer til denne saken