Gå til sidens hovedinnhold

Hilsen fra en fortvilet sjarkfisker

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi har ganske lenge hatt en dårlig forvaltning av havet og fiskeressursene - men gale som det er nå, har det aldri vært.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På 50-tallet stoppet myndighetene fiske etter skrei på Lofoten med not, fordi det var for effektivt, mens nu ligg den store og ti ganger så effektive snurrevadflåten helt opp mot land og soper med seg det som er.

Men det som enda verre er – at når de er ferdig her, så går de til Finnmark og fisker hysyngel, før de tar seg til Bjørnøya på sommeren og fisker enda mer og mindre yngel av både torsk og hyse. Dette er et oppvekstområde som aldri skulle vært fisket i. Det skulle vert gjort til en 12 mils vernesone, fredet for fiske.

Dette yngelfisket har foregått i mange år og blir nesten sett på som en tradisjon som ikke er så gal. Men når de tar på land fangster med torsk hvor ca 80 prosent er under 1 kilo, helt ned 250 gram, kan det ikke regnes som annet yngel det ikke er lov å fiske. Men med stiv og tjukk tråd i sekken og med stor motorkraft er det veldig lite som slipper unna.

Når en sjarkfisker på Lofoten har fisket 10 tonn, har han tatt opp ca 2000 fisk, men når en snurrevadbåt ved Bjørnøya har tatt 10 tonn, har han tatt opp mellom 10 og 15 tusen fisk som kunne vokst opp og blitt til 50 - 70 tonn med en helt annen mat- og pengeverdi.

Men det finnes dem som fisker enda mindre ting i havet, raudåta som er den viktigste matkilden for yngel og alle mindre fiskearter som sild og lodde. Raudåta er nok noe av det viktigste som er i havet.

Og det er ikke bare tråling som er en fare for raudåta. Når oljenæringa leiter etter olje, bruker de seismikkskyting som er rene terrorismen mot alt som lever i havet. I lufta går lyden med 300 meter i sekundet. I havet går lyden 1500 m/sek. Større fisk klarer nok å stikke av når de skyter, men raudåte og yngel har ikke den muligheten og blir smadret. Hval er også plaget av seismikkskyting og kan miste retningssans og havne på land.

For en stund siden hørte jeg på nyhetene at seisnurperan har begynt å fiske småsei som de fryser rund og selger til Afrika for en billig penge. Trodde nesten ikke mine egne ører, at fiskere kan gjøre noe slikt er helt uforståelig. Det er rett og slett ran mot alle som driver fiske og mot det norske folk. Fot fisken er ikke bare for noen få, men et gode for hele kysten. Har det ikke vært for fisken, har det ikke bodd folk her. Fisk har berga livet til folk langs kysten i tusenvis av år, men nu holder en stor og hypermoderne, svindyr flåte på med å rasere ressursan våres – med politikeran sin velsignelse.

For noen år siden dro Erna Solberg og en delegasjon til Afrika og skulle lære afrikanerne å drive bærekraftig fiskeri. Det vi vet er at norske trålere og snurpere har vært med på å rasere fiskebestandene utenfor Afrika de siste 60 år, så nu er det nesten ikke noe igjen til dem som bor der. Da høres det ikke rett ut at nordmenn som ikke kan bærekratig forvaltning skal lære dem noe om det.

Her på berget er det om å gjøre å bygge den største og dyreste båten, da får du besøk av både fiskeri- og statminister, mens de små og gamle båtan blir pålagt helt unødige og kostbare tiltak, slik at mange folk litt opp i åran bare må gi opp og får en foringet livskvalitet. Og det er folk som aldri har vært en fare for fiskebestandene, men holdt liv i bygdene. Det er ikke den gamle båten som er farlig for fiskeren, men heller at det ikke er mer fisk igjen til verken mat eller inntekt.

Jeg fatter ikke hensikten med å være politiker, hvis interessene ligger mer i elsparkesykler og bomringer og annet som ikke har noe med det som er viktig for vår eksistens her i landet. Koronakrisa blir bare småtteri i forhold, når fiskeflåten ligger konkurs ved kaia om få år – om det ikke gjøres noe med yngeldrap og annen uforstand i næringen.

Naturen har vi kun til låns, og vi er forpliktet til å ta godt vare på den. Så jeg ber både fiskere og politikere om å ta til vett og stoppe raseringa av den absolutt viktigste resursen vi har. Vi har bruk for både store og små båter i framtida, så det er på høy tid å ta frem føre var-prinsippet.

I vinter var det en en stor militær skyteøvelse i havet utenfor nordlandskysten, det resulterte i ca 25 døde hvaler som drev i land i vår. Så med alle disse truslene, med global oppvarming og ikke minst plastforurensinga, så må miljøpolitikk komme langt foran all annen politikk. For en sånn oppførsel mot havet og naturen er helt forkastelig.

Så, statsminister – fiskeriene går ikke så bra som du sier...

Hilsen en fortvilet sjarkfisker:

Erling Hansen

Kommentarer til denne saken